Høyeste sysselsetting på 25 år:

Tysk verktøymaskinindustri opprettholder rekordnivå

I andre kvartal 2018 økte ordreinngangen i den tyske verktøymaskinindustrien med to prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Innenlandske ordre var opp med 29 prosent, mens eksportordrer falt med ni prosent. I første halvår økte ordreinngangen med tolv prosent. Innenlandske ordrer økte med 34 prosent, eksporten med tre prosent.

Publisert

- Ordre fra Tyskland og utlandet er for tiden svært divergerende, forklarer Dr. Wilfried Schäfer, adm. direktør for VDW (tyske verktøymaskinbyggerforeningen) i Frankfurt am Main.

- Etter en lang periode med tøffe tider ser det innenlandske markedet nå endelig ut til å få betydelige kapitalinvesteringer, både i modernisering og i kapasitetsøkning. Euro-landene viste også en økning på bare like under ti-tallet. De gir et solid grunnlag for å utvikle sektorens virksomhet. I tillegg mister investeringen sin dynamikk, spesielt i Asia, fordi etterspørselen på det kinesiske markedet har synlig nedkjøling, en trend som bevisst ble utviklet av politikerne. Det var også lavere bestillinger fra India og Sør-Korea, sier Dr. Schäfer.

Ny sysselsettingsrekord

Sysselsettingsnivået nådde en ny rekord på nesten 73.700 ansatte i mai i år. Tallet hadde ikke vært høyere enn dette siden tidlig på 90-tallet i forrige århundre, direkte etter tysk gjenforening, og i de senere år fram til 1993.

Kapasiteten ble utnyttet veldig effektivt i juli i år, på 93,2 prosent.

- Faktisk kommer kapasiteten opp mot sine grenser, sier Dr. Schäfer. Ifølge en Ifo-undersøkelse rapporterte mer enn halvparten av verktøymaskinprodusentene intervjuet i midten av året om materiell knapphet, og nesten 40 prosent klaget over mangel på arbeidskraft.

- Dette skyldes flaskehalser i hele komponentforsyningskjeden. Viktige deler er utsolgt, og oppdragsarbeid, spesielt i utlandet, lider av å bemanne flaskehalser, forklarer Dr. Schäfer.

Dr. Wilfried Schäfer, adm. direktør for VDW (tyske verktøymaskinbyggerforeningen) i Frankfurt am Main.
Dr. Wilfried Schäfer, adm. direktør for VDW (tyske verktøymaskinbyggerforeningen) i Frankfurt am Main.

Flytende salg

Salget økte til slutt med 13 prosent i årets første halvdel, og dermed bekreftet VDWs produksjonsprognose, som forventer vekst på ytterligere syv prosent for 2018. I referanseåret 2017 har årets andre halvdel utført betydelig bedre enn første seks måneder. - Hvis den internasjonale økonomiske politikken, med Brexit, ikke setter kjepper i hjulene våre, i forhold til handelskrig, reversering av globalisering eller trusler om sanksjoner, er vår sektor i god form, sier Dr. Schäfer fra VDW.

For mer informasjon se: www.vdw.de