Verdenspremiere på «norsk» maskin hos Spinner

På et mer enn 1000 kvadratmeter stort demosenter viste Spinner frem sin produktportefølje under sitt åpne hus. En av nyhetene er maskinmodellen VC1650-5A, et fem akse maskineringssenter som sies å være som “skapt” for det norske markedet.

Robin Buschein, salgsansvarlig for Skandinavia t.v og Per Kristian Mobeck, daglig leder i PMV Service AS foran "bestselgeren" Spinner TTS 65. Maskinen er populær og en av kundene har kjøpt hele 150 maskiner av denne typen!
Robin Buschein, salgsansvarlig for Skandinavia t.v og Per Kristian Mobeck, daglig leder i PMV Service AS foran "bestselgeren" Spinner TTS 65. Maskinen er populær og en av kundene har kjøpt hele 150 maskiner av denne typen!
Publisert Oppdatert

Maskinregisteret besøker tyske Spinner Werkzeugmaschinen GmbH sammen med den norske forhandleren PMV Service AS. Selskapet driver med verktøymaskinsalg, reparasjon og service, samt forhandler mange typer produkter og reservedeler. Den snart 35 år lange erfaringen fra verktøymaskinbransjen, brukes også til å konstruere og tilvirke hjelpemidler og maskiner etter kundenes behov. – I tillegg til å representere Spinner i Norge handler vi direkte, og er servicepartner med Heidenhain. Vi utfører og formidler alt av reparasjoner på verktøymaskiner samt utfører CNC-retrofit/oppgradering med Heidenhain styringer, forteller Per Kristian Mobeck, som er daglig leder i PMV Service AS. Med seg på laget har han Arve Vang.

Den nye Spinner VC1650 er en fleksibel maskin som er "skapt" for det norske markedet.
Den nye Spinner VC1650 er en fleksibel maskin som er "skapt" for det norske markedet.

Tilbyr kundetilpassede løsninger

Hos Spinner blir vi mottatt av Robin Buchsein som er salgsansvarlig for Skandinavia. Han tar oss med på en rundtur i fabrikken mens han forteller om selskapet.

- Spinner er en familieeid virksomhet med flat struktur som kan ta raske beslutninger. Det kommer kundene til gode fordi vi kan gå direkte i dialog med kunden og tilby tilpassede løsninger uten å måtte forholde oss til eksterne aktører, sier Buchsein mens han viser oss hvordan de største komponentene i Spinner-maskinene blir til.

- På de aller største delene benytter vi AXA-maskiner siden vi ikke har så store maskiner i vårt modellutvalg. Men resten av maskinkomponentene lages i våre egne maskiner, forteller salgssjefen.

En av syv er lærling!

Vi får se alle sider av produksjonen, fra emner til ferdig monterte og testede maskiner klare til salg. I alle avdelinger er det full aktivitet, for det er stor etterspørsel i disse dager. Fabrikken preges av at det er rent og ryddig over alt. Til og med gamle dreiebenker fra 1940-50-tallet, som den dag i dag brukes i lærlingeavdelingen, er helt rene! Hos Spinner benytter man også egne maskiner til opplæring av alle maskinoperatører. Lærlingene produserer først enkle deler til nye Spinner-maskiner, etter hvert mer krevende deler før de blir ansatt i produksjonen og kjører alle typer deler.

Det er 350 ansatte i Sauerlach hvorav 50 lærlinger.

Hvorfor har dere så mange lærlinger?

- Vi har som mål å utdanne alle våre nyrekrutterte. Grunnen til det er at vi ikke får tak i nok faglært arbeidskraft i vårt distrikt, så dette er en måte å kvalitetssikre tilgangen på fagfolk. En annen grunn er at vi får en veldig god «familiefølelse» som gjør oss sterke, svarer Buchsein.

Konstruerer og produserer «alt» selv

Årlig produseres det mellom tusen og tolvhundre maskiner i Sauerlach. Den store etterspørselen gjør at man ser etter produksjonsutvidelse på andre lokasjoner i Europa.

- En av de store fordelene med Spinner er at vi konstruerer, produserer og reparerer våre egne spindler. Vi gjør dette i samarbeid med kunden slik at kunden får den beste løsningen. Vi tilbyr også spindelbytteservice. Det vil si at hvis kunden har fått problemer med sin spindel kan den sendes til oss, mens vi sender byttespindel til kunden. Resultatet, litt avhengig av problemet, er at kunden kan spare inntil 70 prosent av kostnaden for en ny, forklarer Buchsein, og legger til:

- Vi gjør forresten nesten alt selv, med unntak av platearbeidet i styringsskap og maskindeksling, samt noen få andre komponenter, konstruerer og produserer vi alt selv. Også elektronikk og programvare. Innmaten i styreskapene har vi utviklet og produsert.

Inne i Spinner TTS65.
Inne i Spinner TTS65.

Kompakte maskiner

Hos Spinner jobber ingeniørene kontinuerlig med å utvikle egne løsninger som ofte leder til patenter. Et eksempel er måten Spinner har dekslet maskinen innvendig.

- Vi har noen spesielle løsninger som gjør at maskinens innvendige deksling gjør det mulig å transportere arbeidsbordet helt til maskinens åpning, noe som gjør at operatøren lett kommer til emnet. Denne måten å deksle maskinen på innvendig gir også et mindre foravtrykk, noe som mange ser på som en fordel da maskinen ikke opptar så mye plass i verkstedet, sier Buchsein mens han tegner og forklarer.

Palettveksler gir stor fleksibilitet.
Palettveksler gir stor fleksibilitet.

Nyheter på åpent hus

Under åpent hus ble hele Spinners sortiment av maskiner for dreiing og fresing presentert, på et utstillingsområde på mer enn 1000 m². Også inkludert interessante automatiseringsløsninger. Spinner lager egne automasjonsløsninger eller leverer komplette løsninger med samarbeidspartnere. I tillegg kan man får maskinen klar for automasjon, slik at kunden selv kan velge hva slags automasjonsløsning man vil ha.

Med 15 modulbaserte maskinmodeller tilbyr Spinner en mengde ulike kundespesifikke løsninger.

Maskinprodusentens samarbeidspartnere viste også frem nyheter og detaljer relatert til CNC-styresystemer, oppspenning, måleteknologi og CAM/CAD-applikasjoner.

Spinner viste frem sitt nye store 5-akse maskineringssenter; VC1650-5A. Maskinen er designet for maksimal presisjon og skjæreytelse med arbeidsområdet på 800x800x800mm eller lengre arbeidsstykker på opptil 1,650 mm lengde i 3-aksebearbeiding. Maskinen leveres i versjonene SK40/HSK63 med opptil 138 verktøy eller SK50/HK100 med opptil 96 verktøy som standard ombord, og maskinen opptar et minimum gulvareal. Ifølge Per Kristian Mobeck er denne maskinen som skapt for det norske markedet.

- VC1650-5A er en maskin som gir svært stor fleksibilitet for brukeren. Den er kraftig bygd og man kan velge spindel med hastighet fra 9.000 RPM (464Nm) til 18.000 RPM (130Nm), sier Per Kristian.

Spinner leverer komplette robotceller med kundespesifikke automasjonsløsninger.
Spinner leverer komplette robotceller med kundespesifikke automasjonsløsninger.

Under AMB-messen i høst presenterte Spinner Microturn. Maskinprodusenten beskrev denne maskinen som en «ultrapresisjonsdreiebenk». Denne nye generasjonen er den første maskinen i markedet som kombinerer en universal maskineringsapplikasjon med en «mikrofinishing» dreiebenk i en og samme maskin. Maskindesignen byr på gjengeverktøy med valgfritt turret med Y-akse, B-akse fresespindel eller subspindel. Dreieoperasjon samt et 5-akse freseprogram kan gjøres i samme maskin som mikrofinishing.

Det var stor interesse da Spinner arrangerte åpent hus i mai 2019.
Det var stor interesse da Spinner arrangerte åpent hus i mai 2019.

Det var også fokus på nye operatørpanel.

Trinn for trinn tilbyr Spinner, for alle sine maskiner med Siemens-kontroll, Spinner I4.0-operatørpanel med 24-tommers berøringsskjerm. Kunden blir deretter forberedt for fremtidige krav til direkte forbindelser mellom maskin og eksterne systemer. Videre tilbys flere funksjoner og applikasjoner som støttes av denne plattformen. For å tilpasse panelet ergonomisk til operatøren er det trinnløst justerbart i høyden og vinkelposisjonen.

- Vi er veldig stolte av å representere en så seriøs maskinprodusent som Spinner i Norge. Flere av maskinmodellene passer spesielt godt til det norske markedet siden Spinner fokuserer sitt maskinutvalg på små og mellomstore underleverandører og deres særskilte behov, konkluderer Per Kristian Mobeck.

Spinner blir å finne på EMO-messen i Hannover 16. – 21. september i år, du finner dem i hall 27 stand A60.

For mer informasjon se: www.spinner-wzm.de eller www.facebook.com/PMVserviceAS