Xact Metal 3D-printer hos Protech

Første Xact Metal 3D-printer i Europa er installert hos Protech i Sverige. Maskinen er nå tilgjengelig for salg i det nordiske markedet.

Eksempel på jetmotorkomponent produsert i Xact Metal XM200C.
Eksempel på jetmotorkomponent produsert i Xact Metal XM200C.
Publisert

- Nå har vi installert XM200C fra Xact Metal i vårt svenske kundesenter. Vi har siden installasjonen kjørt maskinen døgnet rundt uten en eneste feilkjøring. Jeg er mektig imponert over at installasjonen har gått så bra og at vi ikke har hatt et eneste problem underveis, sier Anders Brask, adm. direktør Protech Nordic AB.

- Det tok oss bare noen timer fra installasjon til starten av første kjøring i XM200C. Vi har printet ut avanserte geometrier i en hel uke og resultatet er veldig bra, forteller Anders.

Xact Metal XM200C er nå i salg.
Xact Metal XM200C er nå i salg.

Høy kvalitet

XM200C er, ifølge produsenten, en fleksibel og brukervennlig 3D-printer for utskrifter i metall. XM200C er kompakt og muliggjør utskrifter i en mengde ulike metallegeringer.

Maskinen egner seg for prototypeproduksjon og lavserieproduksjon i metall, og lager, ifølge produsenten, metalldetaljer i høy kvalitet med den velkjente teknologien Metal PBF (Metal Powder Bed Fusion). XM200C passer en rekke ulike applikasjoner og industrier som har behov for additiv produksjon i metall. Den lave investeringskostnaden og høye driftssikkerheten gjør XM200C fra Xact Metal, ifølge produsenten, til en av markedets beste 3D-printere for prototypeproduksjon og lavserieproduksjon i metall.

Komplett 3D-printer

For å lage metalldetaljer bruker XM200C et X/Y-bord, såkalt gantery, for å flytte laserpunktets posisjon over byggeoverflaten. XM200C har et byggevolum på 127x127x127 mm. Lagertykkelsen kan variere mellom 0,02–0,1 mm. Det, i kombinasjon med et laserpunkt på minst 0,02 mm, gjør det, ifølge produsenten, mulig å bygge metalldetaljer med ekstremt høy presisjon og detaljering.

Xact Metal har valgt å bruke de bransjeledende programvarene Autodesk Netfabb og Materialise Magics Print for Xact for å importere CAD-geometri, orientere og pakke byggevolumet, opprette supportstruktur og styre laseren.

For å lage metalldetaljer bruker XM200C et X/Y-bord, såkalt gantery, for å flytte laserpunktets posisjon over byggeoverflaten.
For å lage metalldetaljer bruker XM200C et X/Y-bord, såkalt gantery, for å flytte laserpunktets posisjon over byggeoverflaten.

Mange ulike metallegeringer

XM200C lades med metallpulver. Maskinen er ikke låst til en pulverleverandør, men er helt åpen for ulike leverandører av pulver. Parameter for prosessen leveres i dag til pulver fra Praxair. Materialet som kan brukes i XM200C er Stainless Steel (316L, 17-4 PH, 15-5, 400 Series), Super Alloys (718, 625, Cobalt Chrome F75, Hastelloy X), Tooling Steels (Maraging M300, H13) og Bronze.

For mer informasjon se: www.protechnorge.no