1 milliard redder kollektivtransporten i noen uker

Billettinntektene har sviktet med 200 millioner kroner per uke i det siste, og store kutt ble varslet. I dag kom det penger i Krisepakke 3, og kollektivtrafikken er reddet for noen uker, mener Kollektivtrafikkforeningen..

Tomkjøring er dyrt, også med buss.
Tomkjøring er dyrt, også med buss. Foto: Foto: AKT v/ Adam Read
Publisert

– Det var med stor lettelse og glede vi mottok meldingen om at Stortinget ble enige om en krisepakke der kollektivtrafikken får 1 milliard kroner, sier daglig leder i Kollektivtrafikkforeningen Olov Grøtting.

Det gjør at bransjen er over kneika for noen uker framover, og administrerende direktør Jon Stordrange i NHO Transport håper at dette skal holde for de fleste til det kommer midler for drift ut året i revidert nasjonalbudsjett som legges fram i mai. Grøtting og Stordrange er krystallklare på at bransjen trenger mer langsiktige løsninger som varer ut året.

– Hele det norske samfunnet står midt i en enorm krise. Det er viktig at vi som samfunn står sammen om å løse de alvorlige utfordringene vi står overfor. De politiske partiene på Stortinget har funnet sammen om en krisepakke som gjør at vi kan opprettholde trafikken et stykke utover våren. Det viser en styrke i det norske samfunnet, sier Stordrange

De to er fornøyd med at hele kollektivbransjen har stått sammen og kjempet for å redde kollektivtrafikktilbudet og næringen fra å stoppe opp. Alle fylkeskommunene, KS, Spekter, Kollektivtrafikkforeningen, NHO Transport, NHO Sjøfart, Fellesforbundet, Fagforbundet, Yrkestransportforbundet og Jernbaneforbundet har samlet bedt Stortinget om hjelp til å redde bransjen. Dette har hjulpet, sier de to.

– Når denne krisen er over skal vi bygge opp igjen kollektivtilbudet slik det var tidligere og dermed bidra at Norge når sine miljø- og klimamål. Til denne jobben må hele verdikjeden og infrastrukturen være intakt, og da trenger vi ytterligere støtte, sier han.