17 anmerkninger på teknisk kontroll var bare begynnelsen. Ikke hadde han sertifikatet heller.

- Vi har sluttet å bli forundret, sier erfarne kontrollører ved trafikkstasjonen på Svinesund. Natt til onsdag stanset de en bulgarsk-registrert trekkvogn med makedonsk fører og splitter ny tysk tralle i en rutinekontroll. Listen over mangler og kriminelle forhold ble lang.

Akselen var stroppet opp av en sjåfør uten førerkort på vei til Norge med varer.
Akselen var stroppet opp av en sjåfør uten førerkort på vei til Norge med varer. Foto: Svein-Ove Arnesen
Sist oppdatert
Joda, bokstavene var på plass i førerkortet. Men hørte ikke hjemme der. Sjåføren hadde bare sertifikat for klasse B.
Joda, bokstavene var på plass i førerkortet. Men hørte ikke hjemme der. Sjåføren hadde bare sertifikat for klasse B. Foto: Statens vegvesen

- Vi forsto fort at noe var galt, forteller Jens Mikkel Ørseng i statens vegvesen. Sjåføren var nemlig på telefon med sjefen sin omtrent før vi stanset ham. Det viste seg at han hadde overlass på driven. Det var egentlig ikke så rart - pusher akselen hang i en stropp.

- Det var der det begynte, fortsetter Ørseng og kikker på listen over mangler. Den er lang.

Først fikk de ikke bilen i gear. Tredje gearet gikk ikke inn. Videre manglet den brems på driven, fjærene var utslitt, giveren til skriveren var ikke plombert på gearkassa, toårs-kontrollen på skriveren gikk ut i 2010, ABS virket ikke og det var flere lekkasjer. For å nevne noe.

Totalt ble det 17 anmerkninger på teknisk kontroll og flere av dem var så alvorlige at de alene ville gitt kjøreforbud.

Falsk førerkort

Men det stoppet altså ikke der. Den makedonske sjåføren hadde sertifikat - men ikke for lastebil. Det viste seg å være falsk.

- Var det vanskelig å oppdage?

- Vi hadde et identisk tilfelle for to uker siden. Derfor tok vi det greit denne gangen. Også i det andre tilfellet var sjåføren fra Makedonia.

- Hvor skulle godset - hvem var oppdragsgiver?

- Tralla er hentet og vi har ikke dokumentene på det, men det dreide seg om noe papir som skulle til Oslo. Trolig til et trykkeri.

Sjåføren er hentet av politiet, lasten er hentet, skiltene er klippet og FH´en står med hjullås. Hva boten blir er ennå ikke avgjort - Politiet i Halden har vel fått litt å tygge på der.

Blanke dekk var bare ett av punktene etter rutinekontrollen av dette vogntoget.
Blanke dekk var bare ett av punktene etter rutinekontrollen av dette vogntoget. Foto: Svein-Ove Arnesen
Den bulgarske trekkeren står klampet på Svinesund etter at det ble funnet hele 17 mangler hvorav flere ville gitt kjøreforbud alene.
Den bulgarske trekkeren står klampet på Svinesund etter at det ble funnet hele 17 mangler hvorav flere ville gitt kjøreforbud alene. Foto: Svein-Ove Arnesen
- Vi har egentlig sluttet å  bli overrasket, forteller Jens Mikkel Ørseng hos Statens vegvesen ved Svinesund trafikkstasjon.
- Vi har egentlig sluttet å bli overrasket, forteller Jens Mikkel Ørseng hos Statens vegvesen ved Svinesund trafikkstasjon.

Denne saken ble første gang publisert 19/11 2015, og sist oppdatert 06/04 2017