225 kjøreforbud på én uke

Se resultatene av den intense kontrollen på grensa.

Nedslående, men ikke overraskende. Den godeste Grotterød vet hva han prater om. Gjennom en årrekke har han som kontrollør sett det meste. Som nybakt fagleder (gratulerer) vil det neppe bli mindre.
Nedslående, men ikke overraskende. Den godeste Grotterød vet hva han prater om. Gjennom en årrekke har han som kontrollør sett det meste. Som nybakt fagleder (gratulerer) vil det neppe bli mindre. Foto: Svein-Ove Arnesen
Sist oppdatert
Denne karen hadde usikret vin i lasten.
Denne karen hadde usikret vin i lasten. Foto: Statens vegvesen
Du kan selv tenke deg hvilke skader bare ett slikt rør kunne ført til dersom det hadde falt av i høy fart, sier Grotterød.
Du kan selv tenke deg hvilke skader bare ett slikt rør kunne ført til dersom det hadde falt av i høy fart, sier Grotterød. Foto: Statens vegvesen.

Denne uka har opp mot 40 kontrollører fra Statens vegvesen gjennomført kontroller av tunge kjøretøy på grensestasjonene på Svinesund og Ørje i Østfold.

- Resultatene er nedslående, men ikke overraskende, sier fagleder i Statens vegvesen, Øyvind Grotterød i en pressemelding fredag ettermiddag.

Til sammen ble det utstedt 225 kjøreforbud på de to grensestasjonene i løpet av uka.

Rundt halvparten av disse kom på grunn av overlast eller for dårlig lastsikring. I alt ble 677 tunge kjøretøy kontrollert i løpet av kontrollperioden.

Usikrede stålrør

- Selv om flertallet av de vi har kontrollert har det meste i orden, er det utrolig hvor store sjanser noen sjåfører og transportselskap tar langs vegen. Vi stoppet blant annet en trailer som var lastet med flere stålrør som hver for seg veide 3-4 tonn. Disse var nesten ikke sikret i det hele tatt.

Sjåføren av vogntoget ble anmeldt, fikk et forelegg på 8000 kroner samt kjøreforbud i Norge i 3 måneder. Rørene ble lastet over på annet vogntog, som var beregnet for denne type transport.

Også norske bedrifter

- Vi hadde flere alvorlige brudd på bestemmelsene om farlig gods på vei. Blant annet fikk et norsk firma kjøreforbud på to av sine vogntog på Svinesund, sier Grotterød.

Ni sjåfører ble anmeldt i løpet av den intensive kontrollperioden. De fleste på grunn av grove mangler innen lastsikring. I tillegg ble to anmeldt for grove brudd på kjøre- og hviletidsbestemmelsene.

- Vi avdekket også et falskt førerkort. Det var en hos en sjåfør som var på vei ut av landet. Han ble naturligvis anmeldt, avslutter Øyvind Grotterød.

Enkelte ble ilagt mer enn ett kjøreforbud, for eksempel både for overlast og dårlig lastsikring.
Enkelte ble ilagt mer enn ett kjøreforbud, for eksempel både for overlast og dårlig lastsikring. Foto: Svein-Ove Arnesen

Denne saken ble første gang publisert 04/09 2015, og sist oppdatert 06/04 2017