74 tonn i Sverige?

Vi kunne droppet spørsmålstegnet. Det kommer nemlig fra neste år.

Vektene øker sakte, men sikkert overalt. Finland og Sverige øker annenhver gang. Nå er det svenskene som trolig åpner deler av veinettet for 74 tonn fra neste år.
Vektene øker sakte, men sikkert overalt. Finland og Sverige øker annenhver gang. Nå er det svenskene som trolig åpner deler av veinettet for 74 tonn fra neste år. Foto: Fotograf Lars Ardarve AB
Sist oppdatert

Det er omtrent et år siden at infrastruktuministern i Sverige, Anna Johansson, fastslo at svenskene økte totalvekten fra tidligere 60 tonn og opp til 64 tonn.

Nå jobbes det med et forslag om å innføre en vektklasse for lastebiler på 74 tonn. Det skriver ATL.nu og henviser til Trafikverkets nettsider.

Nå viser det seg at forslaget ikke er av helt ny dato. Det har vært jobbet med lenge, men det var først nå i januar at Johansson kunne fortelle at det trolig innføres på deler av veinettet i løpet av 2017. - Dette gir industrien mulighet for effektiv transport, samtidig som det reduserer utslippene. Det er en god løsning for alle, uttalte hun.

Svenskene har jobbet mye med løsninger innen såkalt High Capacity Transport, HCT.

Best kjent er kanskje prosjektet "En Trave Till" - som oversatt blir noe slikt som "en tømmerbunt til". I dette prosjektet har svenskene fraktet tømmer på sine landeveier med 30 meter lange kjøretøy med 11 aksler og 90 tonn totalt.

Men de slår ikke finnene. De er Europas råeste. Se videoen der de tester 33 meter og 104 tonn på veien.

Denne saken ble første gang publisert 07/03 2016, og sist oppdatert 06/04 2017