884 fikk bilbeltegebyr

884 fikk gebyr for manglende bilbeltebruk etter at Statens vegvesen sist helg gjennomførte kontroller over hele landet. 57 er anmeldt for manglende sikring av barn.

Publisert Oppdatert

De siste dagene er over 82.000 biler kontrollert i kontrollene som var varslet på forhånd.

- Det er skrevet ut færre gebyr enn ved tilsvarende kontroller i 2013. Men likevel er det urovekkende at så mange får gebyr i godt varslet kontroller. Det er positivt at færre yngre - 15 til 24 år - fikk gebyr nå enn tidligere. Dette tallet gikk ned fra 275 i fjor til 180 i år. Bruken av bilbelte er det viktigste, enkleste og mest effektive tiltaket for bedre trafikksikkerhet, sier Rita Helen Aarvold i Statens vegvesen.

Vegvesenets tellinger viser at mer enn 95 prosent bruker bilbelte. Men likevel bruker over 40 prosent av dem som dør i bil på norske veger ikke belte.

Sikring av barn

57 sjåfører ble politianmeldt for usikrede barn mellom 0-14 år i bilen.

- At førere ikke sikrer sine barn og unge er alvorlig. Et usikret barn kan bli alvorlig skadet eller drept selv i lave hastigheter, sier Aarvold.

På tilsvarende kontroll i fjor ble 50 politianmeldt. Årets kontroller var i større grad lagt innenfor tettbygde strøk - og Vegvesenet mener det er forklaringen for flere anmeldte i år.

Påbudt

Det er påbudt å sikre barn i bil. Barn som er under 135 cm skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt.

Barn mellom 135-150 cm og under 36 kilo skal bruke godkjent utstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen.