Skanner-løsning:

Avslører falske førerkort

Da NLFs regionssjef fikk kjøpt falske ID-kort og førerkort ble det rabalder. Politiet mente forfalskningene var vanskelige å avsløre, men ved hjelp av en enkel skanner avsløres de på sekunder.

NLF mener at det må innføres fingeravtrykk eller øyescanning på førerkort/sjåførkort slik at juks med disse kortene umuliggjøres. En skanner-løsning finnes og avslører falske kort på sekunder. 
Foto: Vetle Granath Magelssen
NLF mener at det må innføres fingeravtrykk eller øyescanning på førerkort/sjåførkort slik at juks med disse kortene umuliggjøres. En skanner-løsning finnes og avslører falske kort på sekunder. Foto: Vetle Granath Magelssen
Publisert Oppdatert
Inkompetente personer uten opplæring i å være yrkessjåfør eller det å faktisk kjøre lastebil, kan altså påtreffes på norske vinterveier med 40 tonn med eksplosiver eller farlige kjemikalier på bilen. 
Foto:Vetle Granath Magelssen
Inkompetente personer uten opplæring i å være yrkessjåfør eller det å faktisk kjøre lastebil, kan altså påtreffes på norske vinterveier med 40 tonn med eksplosiver eller farlige kjemikalier på bilen. Foto:Vetle Granath Magelssen

- Etter Nordea-svindelen, der noen svindlet til seg millioner med falsk ID-kort, så vi nærmere på problemstillingen, og vi kom over noen skannere for ID-kort. Dette i seg selv er ikke spesielt, og noe en kan skaffe, men vi inngikk et samarbeid med et selskap som hadde en referansedatabase over alle verdens ID-kort. Vi snakker om førerkort, pass og nasjonale ID-kort, sier Kjell-Ola Kleiven, sjef for sikkerhetsselskapet Risk Information Group (RIG) til Nettavisen NA24.

Raskt

Han forteller videre at de har bygget en programvare på toppen som gjør at man kan sjekke om noe er falsk eller manipulert i løpet av tre sekunder.

- Disse systemene brukes av offentlig sektor i Norge, men Statens vegvesen bruker det ikke, og politiet har det bare i enkelte distrikter. Men hvis jeg hadde hatt utstyret, og jeg stoppet deg i en trafikkontroll, så kunne jeg lagt førerkortet på en skanner, og i løpet av tre sekunder visst om dette var ekte eller ikke, sier Kleiven videre.

I artikkelen i Nettavisen NA24 sier han at det er det samme system som benyttes når du skal inn i England, og passet ditt blir sjekket på vei inn. At systemet ikke er rullet ut over alt, er ifølge Kleiven et spørsmål om budsjetter.

Det koster med andre ord noen kroner, men Kleiven mener at noe må gjøres for å sikre at de som kjører vogntog faktisk har et gyldig førerkort.

Utro tjenere

I tilfellet med de falske førerkortene og ID-kortene som NLFs Roar Melum fikk kjøpt, kom det også fram at man i Litauen kan "leie" en identitet i det offentlige førerkortregisteret. Det betyr at det er utro tjenere i landet som er involvert i handelen med falske kort, noe som igjen kan bety at et falskt kort framstår som ekte fordi det er laget av de samme som lager ekte kort. Da vil jo ikke en slik skanner kunne ha noen effekt.

Les artikkelen om kjøp av falske førerkort HER

Dette opptar også statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet som til Nettavisen NA24 sier at han kjenner til skanner-løsningen, men at dette ikke nødvendigvis løser problemet.

- Så vidt jeg forstår er mange av disse førerkortene et resultat av utro tjenere som fremstiller førerkortene på sammen med de «ekte» førerkortene på de samme maskinene. Dermed er alle sikkerhetstegnene i orden, og utstyr som skal avdekke forfalskninger har ingen mulighet til å skille ut det, sier han til Nettavisen NA24.

NLF mener EU har skylda. Les tordentalen til Geir Mo HER

Flest falske

Kjell-Ola Kleiven vet at dette skjer, men mener volumet av forfalskninger er vesentlig større.

- Dette kan også forekomme «ekte» førerkort, men vi vet at det forekommer en langt større mengde falske. Det er lettere å finne en nettbutikk online som selger falske førerkort, enn å finne en utro tjener. Enkelte nettsteder påstår og at de selger ekte vare, men de avsløres som falske ved test i skanner, påpeker han til Nettavisen NA24.

Les om han som kjørte 268 mil uten pause HER

En kveld på tampen av fjoråret ankom den litauiske sjåføren Norge og Roar Melum i NLF møtte ham på en parkeringsplass og fikk overlevert førerkort, sjåførkort og id-kort fra EU, i flere utgaver.
 Foto: Vetle Granath Magelssen
En kveld på tampen av fjoråret ankom den litauiske sjåføren Norge og Roar Melum i NLF møtte ham på en parkeringsplass og fikk overlevert førerkort, sjåførkort og id-kort fra EU, i flere utgaver. Foto: Vetle Granath Magelssen