Bjørn og lastebilen har holdt sammen i 55 år!

Bjørn er kritisk - han kjører britisk.

Tiden har stått stille i hytta til Bjørn Lund.
Tiden har stått stille i hytta til Bjørn Lund. Foto: Svein-Ove Arnesen
Publisert

- Jeg lo fælt godt da jeg så denne plakaten første gang, flirer Bjørn Lund vel vitende om det tidvis noe suspekte ryktet engelske biler har.

Denne bilen, en Austin fra 1954 med dieselmotor, hører godt sammen med Lund. - Faren min kjøpte den av naboen da jeg var 13 år, forteller han til tungt.no da vi støter på hverandre under det trivelige treffet "Lastebilens dag" på Tretten på forsommeren.

Bjørn holder oversikten. Vi ser ham stadig på treff rundt om.
Bjørn holder oversikten. Vi ser ham stadig på treff rundt om. Foto: Svein-Ove Arnesen

Siden har de holdt sammen, Austin og Bjørn. Det er mer enn 55 år. Trolig er det også landets eneste godkjente eksemplar av arten.

- Det var jo dermed denne bilen jeg lærte å kjøre med. Vi brukte den som gardsbil og kjørte kornsekker. Nå brukes bilen mest på treff og slikt.

Bjørn og Austin har sogar kjørt det historiske løpet London-Brighton for noen år tilbake. - Bilen er i bruksstand, forteller han og nikker mest for seg selv. Den skal jo ikke se bedre ut enn da den var ny, lell fortsetter han og lar oss vite at bilen mest har stått inne i alle år.

Dermed har den ikke fått rustesyken i samme grad som sine engelske kollegaer.

I hytta er det som tiden har stått stille. På bakveggen henger flagg, vimpler og altså en britisk, kritisk plakat.

(Denne trivelige kortsaken var en liten del av en større reportasje fra et av sommerens mange lastebiltreff. Vil du lese flere slike saker, kan du tegne et abonnement på TransportMagasinet her.)

De to veteranene Bjørn og Austin ruller rundt på ulike treff. Det virker. Vi traff jo hverandre.
De to veteranene Bjørn og Austin ruller rundt på ulike treff. Det virker. Vi traff jo hverandre. Foto: Svein-Ove Arnesen