Bønder bør ta ballegrep

Usikrede rundballer er livsfarlige og veier gjerne 600-700 kilo. Denne er nettopp knipset på veien - og er neppe alene.

Yrkessjåfør Håkon Eliassen ønsker ikke å henge ut noen, men synes det var et grovt syn han opplevde onsdag. - Her er det kun en stropp på øverste ball, resten lå løse og en av høyballene flyttet seg synlig når hengeren kjørte over dumper i veien. Eliassen var for anledningen passasjer og hadde mulighet til å knipse bildet.
Yrkessjåfør Håkon Eliassen ønsker ikke å henge ut noen, men synes det var et grovt syn han opplevde onsdag. - Her er det kun en stropp på øverste ball, resten lå løse og en av høyballene flyttet seg synlig når hengeren kjørte over dumper i veien. Eliassen var for anledningen passasjer og hadde mulighet til å knipse bildet. Foto: Håkon Eliassen
Sist oppdatert

Mens lastebilsjåfører har det som en selvsagt del av føreropplæringen og hverdagen, er det mange bønder som frakter slike lass uten god lastesikring.

- I landbruket kan transport av rundballer bli særlig farlig hvis ikke sikkerhetskravene følges, sier Svend Trygve Kvarme, rådgiver i Landbruksforsikring. De er klare over problemet og sendte onsdag ut en pressemelding om temaet.

Det er ikke vanskelig å være enig. De fleste av oss har ligget bak traktorer slik den på fotoet.

Bildet er forøvrig tatt av yrkessjåfør Håkon Eliassen samme dag som pressemeldingen er sendt ut. Vi tipper dette ikke var den eneste traktoren uten noen form for sikring denne dagen.

Veier 600-700 kilo

Slik transport foregår store deler av året. Vekslende behov og ulike avlingsresultater gjør at bønder kjøper grovfôr av hverandre, både lokalt og på tvers av distrikter. Når gresset presses til rundballer og pakkes i plast kan vekten bli 600 til 700 kilo. Ofte omfatter transporten 10 enheter eller mer.

En annen yrkessjåfør vi har vært i kontakt med, forteller at han har fått en rundball i fronten på lastebilen. Rundballen falt av.... nettopp... en traktor.

Nå går Landbruksforsikring ut og oppfordrer alle kundene sine å ta lastesikringskurs. Et grunnkurs er gjennomført på to timer. Anne Kristin B. Tollefsen er daglig leder i Felgen Trafikkskole i Lillehammer. Hun mener behovet for kunnskap og trening er betydelig.

Ikke problematisk å sikre - og kravene er like for traktor og lastebil

Ofte blir det hevdet at rundballer er vanskelig å sikre. Det er ikke helt korrekt. Man kan legge paller foran og bak for å hindre forskyvning og stanse regelmessig for å etterstramme stroppene.

Eller man kan bruke løsningen tungt skrev om for et par år siden: Sikrer ballene.

Innen transport og anlegg blir det stadig strengere krav til å utøve yrket. Frakt er også en naturlig del av bondeyrket - være seg potetlass, vedsekker eller høyballer.

Kravene til lastsikring er like strenge for traktor som for lastebil - og i forskriftene blir rundballer sett på som rullende gods.

Denne saken ble første gang publisert 05/11 2015, og sist oppdatert 06/04 2017