Dansk sjåfør fikk ikke betalt forelegget

Lever vegvesenet i steinalderen? spør han. Nei, ikke nå lenger, svarer direktoratet.

Kontrollen fant trolig sted i en periode vi hadde problemer med terminalene, forteller vegdirektoratet.
Kontrollen fant trolig sted i en periode vi hadde problemer med terminalene, forteller vegdirektoratet. Foto: FOTO: Colourbox.
Sist oppdatert

Jeg røk på en kontroll i Norge, og jammen må jeg si at jeg føler meg hensatt til 80-tallet. Det skriver danske Tonny Pedersen på facebook.

Det var ikke store blemmen han ble tatt for. Men ettersom han var litt for tung, måtte han laste om og fikk med seg et forelegg på 1750 kroner. Det var helt ok, skriver Pedersen. Det er mitt ansvar at vekten er i orden, fortsetter han.

Men da han skulle betale forelegget trakk vegvesenet frem en fin betalingsterminal. Men den aksepterte bare norske kredittkort - ikke Visa eller Mastercard.

- Dermed trakk jeg frem mine kontanter, men det fikk jeg ikke betale med. Da ble jeg sur og ba dem sende regningen til Danmark. Det kunne de heller ikke og jeg fikk heller ikke kjøre videre før betalingen var i orden.

Postkontoret neste

- Vi skriver ut en giro som du kan betale på posthuset 400 meter nede i gata, fortalte kontrolløren som håndskrev en giro. Det norske systemet kunne altså ikke printe ut en giro, men kvittering og forelegg får man på sms.

Kontrolløren blir med meg på posthuset, men der tok de heller ikke Visakort, forteller Pedersen.

Frem med kontantene.

- Nja, det blir et gebyr på 75 kroner for å betale en giro på posthuset, sa postfunksjonæren.

Frem med mer kontanter.

- Det er forferdelig gammeldags, raser Pedersen. - Hva gjør de med andre utlendinger? De har vel heller ikke norske kredittkort? avslutter han.

Fungerer nå, lover vegvesenet

- Vi levde forsåvidt i steinalderen frem til november, innrømmer Tron Ersvik i Vegdirektoratet når vi spør ham om man ikke kan betale med Visa ved kontroller.

Frem til november hadde man nemlig bare manuelle betalingsterminaler i utekontrollen.

- I november fikk vi nye, elektroniske terminaler. Men det viste seg at de var satt feil opp fra leverandøren. Derfor var det en kort periode da terminalene bare virket med debetkort.

Trolig er det i denne perioden kontrollen fant sted, sier Ersvik som lover at man nå kan betale overlastgebyr med alle vanlige kredittkort som Visa, Mastercard, Maestro, Union Pay og American Express.

- Fortsatt problemer

- Dette er ikke riktig, forteller en annen dansk sjåfør like etter at vi publiserte saken. - Jeg ble stoppet den 14. januar og opplevde det samme.

Dermed tar vi ny kontakt med direktoratet, som kjapt svarer at problemene ble løst den 7. desember og at de den 4. januar har fått bekreftelse på at alle kortavtalene Statens innkrevingssentral har ligger inne i systemet. Ersvik mener det derfor er underlig at en sjåfør har møtt slike problemer etter den tid. Årsaken kan dog ligge i at alle terminalene må oppdateres manuelt og at vegvesenet i et distrikt kanskje ikke har gjort nettopp dette. Vegdirektoratet sender nå en ny presisering til alle regionene om å oppdatere avtalene.

Denne saken ble første gang publisert 04/02 2016, og sist oppdatert 06/04 2017