Hørt om Mercedesen som betaler diesel og bompenger selv?

Daimler har satt en kryptografisk prosessor i nye Actros.

Med egen "lommebok" knyttet til bilens unike ID, skal man etter hvert kunne overlate betalingen av diverse tjenester til bilen selv.
Med egen "lommebok" knyttet til bilens unike ID, skal man etter hvert kunne overlate betalingen av diverse tjenester til bilen selv. Foto: Daimler
Sist oppdatert

Dette er foreløpig et prosjekt under uttesting, men prinsippet er besnærende. Det opprettes en unik digital ID for bilen, og det knyttes til en digital lommebok.

Nyeste teknologi åpner deretter for at Actrosen selv presenterer seg for andre maskiner med matchende teknologi.

I meldingen fra Daimler nevnes spesifikt uttesting med ladestasjoner (som dermed subtilt impliserer et drivstoffskifte i sikte, mens en mer jordnær skribente som meg tenker mer i retning diesel og bompenger).

Og at maskinene deretter sørger for den økonomiske transaksjonen selv. ID-teknologien sørger for at det skjer i henhold til lovmessige og regnskapstekniske krav.

Fordel for sjåføren er at man i langt mindre grad trenger å bry seg om penger og betaling underveis (vi har vel alle lett etter diverse betalingskort...), mens fordel for bileieren skal være mindre sjanse for svindel (for eksempel skimming av kort).

Så har vi jo det mulige paradokset kan møte kommende generasjoner selvkjørende biler - de må både betale diesel og legge på kjetting uten hjelp av et levende sjel. Daimler jobber med saken.