Dieseltyver herjer fritt

Aldri før har vi fått så mange meldinger om innbrudd og stjålet diesel. Store gevinster og latterlige straffer bidrar til at vi neppe opplever mindre av dette i fremtiden.

Publisert Oppdatert

At folk har blitt frastjålet diesel er intet nytt. Men det kan virke som om det hele nå strekker seg til nye dimensjoner.

Sjåfør Trygve Hagen forteller til tungt: - Fint om dere kan lage en advarsel til sjåførene. I helga ble TF på Haugenstua og OTS rammet. Tyvene ser ikke ut til å bry seg om overvåkningskameraene. De stjeler nøkler og dieselkort. - Be sjåførene ta med seg dieselkortene, er hans bønn. Vi lover å kikke på saken.

Den viser seg å bli stor.

Tre timer og utallige telefoner senere har vi sporet opp mer enn tyve tilfeller av dieseltyverier siden sommeren. Listen blir lenger jo dypere vi går. De fleste vi ringer, kan gi oss et telefonnummer til en kollega eller bekjent som kan fortelle om nye tilfeller. Googles treff gir hakeslipp. Vi må tilslutt bare sette en strek og innse at dette er iferd med å bli et stort problem som egentlig har kommet litt snikende innpå.

- For to uker siden hadde vi innbrudd i åtte biler, forteller Terje Eneberg hos Slåttsveen Transport på Lena. De har mye kjøring for Toten Transport og jobbet sent lørdag kveld. Senere på natten har tyver brutt seg inn og brukt god tid. Radioer, TV´er og 1500 liter diesel ble stjålet. - Dette er noe skit, det er ikke bra, forteller en oppgitt Eneberg gjentatte ganger til tungt.no. Ingen har blitt tatt for tyveriet.

Tyveriene skjer altså ikke bare i Oslo-området. Politiet i Nærbø kan fortelle at de har hatt mange dieseltyverier i sommer rundt i distriktet. Jærbetong ble frastjålet 600 liter diesel ved ett tilfelle. De har forsøvrig hatt ubudent besøk før. Stavangerdistriket kan i det hele melde om en rekke tilfeller nå i høst. Ofte er den 100 liter her og 200 liter der som er tatt. Da blir sakene etterforsket som tyveri, og ikke veldig høyt prioritert.

Ettersom det foregår i forskjellige politidistrikt, er det heller ingen som har grepet tak i dette, og problemet fått i stillhet fått vokse seg større.

Øst for Stjørdal ble hele 4500 liter diesel stjålet fra en tank tilhørende Kolo veidekke for kort tid tilbake.

Og nettopp de store mengdene diesel som er stjålet leder oss til å tro at det ikke er "rakkerungene" som er på ferde. Dette er ikke småskurker som står med 20-litersdunker i smug natterstid.

Lastebileier Bertil Moe forteller på telefon til tungt.no at to av hans sjåfører har blitt tibudt 1000-liters dunker med diesel til halv pris av ukjente. Han kan også (selvsagt) fortelle om kollegaer som har opplevd at tankene har blitt flere hundre liter lettere etter uvedkommende nattbesøk. Selv opplevde han en annen variant av marerittet tidligere i år. Bilen hans ble brutt opp og både bilkort og sjåførkort ble stjålet. Resultatet ble at tyvene klarte å fylle diesel for 140.000 kroner før kortet ble sperret.

Hvem er de?

Derom strides de lærde. Én ting er sikkert - de har utstyret i orden. For å få med seg så store mengder diesel, er de nødt til å ha med egen tank og tappeutstyr. Sannsynligvis med pumpe. For et par uker siden ble to menn stanset etter mistanke om tyveri av flere hundre liter diesel i Fredrikstad. De hadde spesialbygget bil med oppstivet ramme for å tåle lasten. Rekk opp hånden de som tror de ikke har gjort dette før?

Men få blir tatt. Og det later til at straffen for de få som har blitt tatt, er enda mindre.

For en drøy måned siden, ble en rumener tatt på fersken da han stjal diesel på Otta. Lastebileiere i harnisk ringte politiet, som pågrep gjerningsmannen. Han hadde fastmontert tappeutstyr på lastebilen og lastebileierne forteller at 450 liter ble stjålet med rumenerens Reodor-Felgen-patent av slanger, elektriske kretser og pumper.

Det var liten tvil om hva utstyret ble brukt til, men ettersom det er teknisk mulig å også bruke tappeutsyret på lovlig vis, ble det ikke konfiskert. Hans dom? 5000 kroner eller stå i tre netter. Han valgte det siste.