Direktesending ved lunsjtid. Selvkjørende lastebil på offentlig vei

Dette er første gang en serieprodusert selvkjørende lastebil skal kjøre på offentlig vei i Europa.

Det blir tidlig lunsj på oss i redaksjonen i dag. Klokken 11. kan du se verdens første serieproduserte lastebil kjøre selv på offentlig vei i Tyskland.
Det blir tidlig lunsj på oss i redaksjonen i dag. Klokken 11. kan du se verdens første serieproduserte lastebil kjøre selv på offentlig vei i Tyskland. Foto: Daimler
Sist oppdatert

Fra klokken 11.00 og én time fremover kan du via nettet følge bilen på trygg avstand.

Lastebilen er en Mercedes-Benz Actros som har blitt utstyrt med et selvkjørende system og der sjåføren skal ha en overvåkende funksjon.

Det er riktignok gjort liknende tester tidligere, blant annet i Amerika, men dette er såvidt vi vet første gangen det skjer på hjemlige trakter - og ihvertfall på offentlig vei.

Kjøreturen vil foregå i Tyskland, nærmere bestemt på A8 med start fra Stuttgart. I bilen sitter bl.a. Daimlers nyttekjøretøydirektør, Dr. Wolfgang Bernhard.

Han har tidligere uttalt at serieproduksjon kan komme allerede i løpet av et par år. Og på spørsmål om ulykker svarer han: "97% av trafikkulykker skyldes menneskelige feil."

Vi er dog fristet til å tenke vårt - og at Vinterveiens helter vil kunne få mye jobb fremover? Uansett. Spennende er det.

Kjøreturen streames på nettet og du kan følge turen live fra klokken 11.00 via denne linken.

Det blir tidlig lunsj i dag, altså.

Denne saken ble første gang publisert 02/10 2015, og sist oppdatert 06/04 2017