Betinget dom for falskt førerkort:

DSV anmeldes for brudd på bestilleransvaret

Makedonsk sjåfør med falskt førerkort kjørte for DSV i Sverige, varene skulle til ICA. Nå anmelder svensk politi DSV for brudd på bestilleransvaret.

Den makedonske sjåføren som kjørte den bulgarske lastebilen med DSV-tralle, lastet med gods for ICA, hadde falskt førerkort. Han fikk en betinget dom, men nå er DSV politianmeldt for brudd på bestilleransvaret. 
Illustrasjonsfoto
Den makedonske sjåføren som kjørte den bulgarske lastebilen med DSV-tralle, lastet med gods for ICA, hadde falskt førerkort. Han fikk en betinget dom, men nå er DSV politianmeldt for brudd på bestilleransvaret. Illustrasjonsfoto
Sist oppdatert
Politiinspektør Sune Nilsson i Västerås har nå anmeldt DSV for brudd på bestilleransvaret, i forbindelse med at en makedonsk sjåfør hadde falskt førerkort. 
Foto: Hasse Wiklund
Politiinspektør Sune Nilsson i Västerås har nå anmeldt DSV for brudd på bestilleransvaret, i forbindelse med at en makedonsk sjåfør hadde falskt førerkort. Foto: Hasse Wiklund

Det var i midten av september at svensk politi stoppet et vogntog utenfor Kvicksund i Västerås. Trekkvogna er registrert i Bulgaria, mens sjåføren er fra Makedonia. Traileren tilhører DSV og er lastet med varer til den svenske butikkjeden ICA. Kontrolløren fatter mistanke om at ikke alt er som det skal være. Han tar kontakt med politiinspektør Sune Nilsson i Västerås. Det er for øvrig samme politimann som førte saken mot Frode Laursen for noen år siden.

Les om at Frode Laursen ble frikjent i ICA-saken HER

Fem måneder

Det viser seg at sjåføren mangler arbeidstillatelse i Sverige, selv om det viser seg at han har jobbet som sjåfør i Sverige i fem måneder allerede! Men i forbindelse med avhør ser man litt nærmere på sjåførens makedonske førerkort. Det viser seg å være falskt, og etter hvert kryper sjåføren til korset og innrømmer at han har kjøpt førerkortet på en makedonsk kjøreskole (grei attåtnæring for kjøreskolen).

Resultatet blir at mannen varetektsfengsles for to uker.

Les saken om førerkort for en neve euro HER

Betinget dom

Hos DSV setter de i gang en egen undersøkelse av saken, mens vareeier ICA uttaler at saken er «uakseptabel» og at de vil ha en forklaring fra sin transportør DSV i sakens anledning. Nå skulle man kanskje tro at sjåføren i dette tilfellet ender opp med en kraftig straffereaksjon? Den gang ei, etter 14 dager i varetekt ender det hele med en betinget dom, samt inndragning av førerkortet.

-Førerkortet inndratt?

- Ha, ha. Ja, det høres jo litt underlig ut for de fleste, ettersom det i utgangspunktet var falskt, sier politiinspektør Sune Nilsson.

Han peker imidlertid på at sjåføren satt i varetekt i to uker, noe som sier sitt om hvor alvorlig politiet så på saken. Men han er enig i at straffen er i minste laget.

- Slik er vårt rettsvesen, forklarer Nilsson.

Anmelder DSV

Så skulle man tro at saken med dette er avsluttet, men det er den ikke. Den samme politiinspektøren leverte her om dagen en anmeldelse av DSV i egenskap av at de har bestilt transporten.

-Etter min mening har de gjort seg skyldige til lovbrudd mot den svenske Yrkestrafikklovens 6. kapitel, paragraf 2, som handler om bestilleransvaret, forklarer han.

Han synes ikke man så enkelt bare skal kunne fraskrive seg ansvar og henvise til at de har skrevet en avtale med det aktuelle transportselskapet som har lovet å følge bestemmelsene.

- En form for undersøkelsesplikt og oppfølging må man kunne kreve, sier han bestemt.

Hva med Norge?

Nu venter en utredning av så vel DSV som det bulgarske transportselskapet, noe som kommer til å ta tid.

- Ja, så snart det er utenlandske aktører innblandet, er opp til seks måneder ikke lenge, avslutter Sune Nilsson, politiinspektør i Västerås.

Nå venter vi bare på at noe tilsvarende skal prøves i rettssystemet i Norge. Skal det holde og vise til at de har skrevet kravene i sine avtaler med underleverandører og transportører.

Eller kan man forvente at bestilleransvaret settes ut i livet og at man faktisk har en undersøkelsesplikt i slike tilfeller?

Les hvordan falske førerkort avdekkes HER

Tatt med falsk førerkort, overlass og brudd på kjøre- og hviletiden. Les saken HER

Det avsløres stadig flere falske førerkort. I Sverige avslørte de en makedonsk sjåfør som hadde kjøpt førerkortet hos en makedonsk kjøreskole!
Illustrasjonsfoto: Vetle G. Magelssen
Det avsløres stadig flere falske førerkort. I Sverige avslørte de en makedonsk sjåfør som hadde kjøpt førerkortet hos en makedonsk kjøreskole! Illustrasjonsfoto: Vetle G. Magelssen

Denne saken ble første gang publisert 15/10 2014, og sist oppdatert 07/04 2017