Svaret er: Nei, du trenger ikke GEN2 sjåførkort

Det kan faktisk være en fordel med det gamle sjåførkortet...

RETTELSE: Gamle sjåførkortet funker fjell i lang tid ennå.
RETTELSE: Gamle sjåførkortet funker fjell i lang tid ennå. Foto: Haakon Førde
Publisert

Da vi i går skrev om de nye fartsskriverne som snart, kanskje, kommer i bruk, ble vi også forledet av informasjonen på vegnett.no til å skrive at du MÅ ha nytt sjåførkort for å bruke den nye fartsskrivere,

Det stemmer altså ikke. I følge opplysninger fra informert leser, og nå også på vegnett.no, er det kun nytt verkstedskort som er nødvendig for å ta i bruk de nye skriverne.

Korrekt informasjon er at du trenger nytt sjåførkort dersom du skal utnytte den nye skriverens egenskaper fullt ut.

MEN - du kan altså elegant også bruke ditt nåværende kort i den nye skriveren.

Alle øvrige kort enn verkstedskort (sjåfør, bedrift, kontroll) kan fortsatt brukes - og de kan brukes så lenge de er gyldige. Det er først når vegvesenet er klare til å utstede de nye kortene at du ikke lenger kan bestill kort av gammel type.

Og hva er så forskjellene, fordeler og ulemper?

Forskjellene går strengt tatt ikke sylklart fram noe sted, annet enn at formålet med hele den nye løsningen er mer presis og effektiv kontroll. Og det er jo i teorien en soleklar fordel, for alle oss som holder vår sti ren og følger lover og regler.

De nye kortene er i stand til å lagre mer informasjon, blant annet posisjon. Men dette er det enn så lenge ikke krav til, ergo kan man fortsatt bruke gamle kort. På den annen side er det en fordel å ha slike data for enhver sjåfør og bedrift som vil dokumentere og utnytte mulighetene fullt ut.

Og stikk motsatt: Om man er en tanke skeptisk til at kontrollmyndighetene vil bruke denne informasjonen på hensiktsmessig vis, da kan det være en like stor fordel å bruke det gamle kortet så lenge som mulig.