Mercedes-Benz Vision Van:

Elektriske Vision Van

Mercedes-Benz viser elektrisk varebilkonsept som logistikkonsept for de siste kilometerne av leveransen

Med elektrisk drivlinje på 75 kiowatt og 270 kilometers rekkevidde tenker Mercedes-Benz først og fremst på urban varelevering.
Med elektrisk drivlinje på 75 kiowatt og 270 kilometers rekkevidde tenker Mercedes-Benz først og fremst på urban varelevering. Foto: Fredrik Saugstad
Sist oppdatert

Vision Van er som navnet tilsier kun en visjon på hva Mercedes-Benz mener når de prater om å levere komplette transportløsninger.

Mercedes-Benz Vans har designet Vision Van som et høyeffektivt logistikkonsept for de siste kilometerne av leveransen, heter det i pressemeldingen.

Den er utformet for varelevering i bysoner, spesielt utslippsfrie soner, noe den begrensede rekkevidden forklares med.

adVANce

Selskapet har startert et initiativ de kaller for adVANce.

Det kan ses på som et svar på den kjappe teknologiutviklingen i verden og deres ønske (og behov) om å utvikle seg fra en varebilprodusent, til en leverandør av holistiske systemløsninger.

Droner

Dronelevering vil de benytte for den delen av vareleveringen, fordeler som å fly over trafikkork og levere pakkene raskere generelt blir nevnt. Lovendringer er i ferd med å formes i EU for at slike droner skal få lov til å fly i visse høyder, også i byer med droneforbud som i norske byer.

Med 2-kilos kapasitet og rekkevidde på 10 kilometer, vil det dessuten øke varebilens rekkevidde for selve vareleveringen.

De har også vist konsepter hvor droner kan levere pakker til en Mercedes-Benz Vito med landingsplass / pickup point på taket av bilen.

 

Ferdig pakkede hyllesystemer blir levert komplett på bil.
Ferdig pakkede hyllesystemer blir levert komplett på bil. Foto: Mercedes-Benz
Automatisert hyllesystem i varerommet og integrerte leveringsdroner på taket.
Automatisert hyllesystem i varerommet og integrerte leveringsdroner på taket. Foto: Fredrik Saugstad

Integrert

Alt er integrert i denne platformen, innovative algoritmer kontrollerer vareordre, lasting, det fullt automatiserte varerommet, planlegging av ruta og dronene. For eksempel finner det automatiserte hyllesystemet bak i Vision Van frem riktig pakke når sjåføren er fremme.

Elektrisk drivlinje

Byer med utslippsfrie soner nærmer seg med stormskritt og Viison Van er laget for dette med 75 kilowatts drivlinje og 270 kilometers teoretisk rekkevidde. Kommer med standard lading med ledning, AC og DC, men også induksjonslading.

 

Joystick istedet for ratt og pedaler.
Joystick istedet for ratt og pedaler. Foto: Mercedes-Benz
Blir dette førerplassen din i fremtiden?
Blir dette førerplassen din i fremtiden? Foto: Mercedes-Benz
Designet gir en pekepinn på hva vi kan vente oss fra fremtidige varbiler.
Designet gir en pekepinn på hva vi kan vente oss fra fremtidige varbiler. Foto: Fredrik Saugstad

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2016, og sist oppdatert 06/04 2017