Endelig døgnbemannet

Frem til nå har smuglere kunnet tilpasset seg tollernes turnuser.

Styrkingen av Tolletatens ressurser til grensekontrollen er en oppfølging av Tolldirektoratets rapport fra 2014 med anbefalinger om hvordan etatens grensekontroll bør styrkes.
Styrkingen av Tolletatens ressurser til grensekontrollen er en oppfølging av Tolldirektoratets rapport fra 2014 med anbefalinger om hvordan etatens grensekontroll bør styrkes. Foto: Svein-Ove Arnesen
Sist oppdatert

Det høres kanskje ut som en «Heia Norge»-sak. Frem til denne uken har det vært huller i vaktplanene hos tollerne på landets største grenseovergang, nemlig Svinesund.

Dermed har smuglerne innrettet seg etter dette og rett og slett ventet med å passere grensen til grensekontrollen har stått ubetjent. Det melder NRK i dag.

De siterer avdelingssjef Asle Farberg i Tollregion Øst-Norge som forteller om smuglerspanere som har fulgt nøye med fra skogholtet utenfor stasjonen og at de sogar har hatt tilfeller der spanere har kommet helt frem og kikket gjennom vinduene for å se om tollerne var på jobb.

Det var i forbindelse med fjorårets statsbudsjett at det først fremgikk at 120 nye tjenestemenn skulle ansettes ved grensekontrollen. Ved Ørje og Svinesund alene ville det tilkomme 50 årsverk.

Nå er ventetiden over. Fra denne uken er grensekontrollen bemannet hele døgnet, hele uken.

Med en døgnbemmanning ved kontrollen blir det vanskeligere å kartlegge når tollerne er på jobb.
Med en døgnbemmanning ved kontrollen blir det vanskeligere å kartlegge når tollerne er på jobb. Foto: Svein-Ove Arnesen

Denne saken ble første gang publisert 15/09 2016, og sist oppdatert 06/04 2017