Etter noen mil

Løven i Tigerstaden

Hvordan er MAN TGM etter noen mil av veien?

Toms har både saker å sette fingeren på og skryt når det gjelder arbeidskameraten TGM.
Toms har både saker å sette fingeren på og skryt når det gjelder arbeidskameraten TGM. Foto: Svein-Ove Arnesen
Sist oppdatert

Oslo Ess synger om en gaselle i Tigerstaden. Vi, derimot, skravler om en løve som oppfører seg som en gaselle i samme by. Det handler om fremkommelighet og nyttelast når Toms kjører av veien i sin TGM.

Daglig bruk:

- Daglige sjekkpunkter, enkelt eller plundrete?

- Enkelt. Oljenivået vises på panelet.

- Brukes automatiserte sjekkpunkter/fjernsjekk i app eller annet?

- Nei.

- Påfylling av AdBlue, spylervæske OK?

- Adblue og diesel fylles på samme side. Det er bra. Men påfyllingen av spylervæske er det verre med. Påfyllingshullet sitter i innsteget og vinkelen er håpløs.

- Får du lagt på kjetting uten for mye banning?

- Jeg banner veldig mye, haha…. Men det er fordi jeg må legge på kjetting, ikke fordi det er vanskelig. Det er enkelt å legge på kjettingen fordi jeg har luftfjærer bak. Jeg heiser bilen opp og legger på. Men alle banner vel når de må på, haha?

- Enkelt å skifte vindusviskere?

- Har ikke gjort det ennå.

- Hvor ofte har du være på verksted for å oppdatere bilen?

- Vi har ikke vært der bortsett fra ett års servicen

Påbygget er levert av Chassiservice. - Vi er veldig fornøyde. Denne Meillerkassa er forøvrig den første som er levert med automatisk lem. Vanligvis er det jo en vanlig lem som kan tas av og flere fryktet at denne lemmen ikke ville tåle belastningen. Men det gjør den med glans.
Påbygget er levert av Chassiservice. - Vi er veldig fornøyde. Denne Meillerkassa er forøvrig den første som er levert med automatisk lem. Vanligvis er det jo en vanlig lem som kan tas av og flere fryktet at denne lemmen ikke ville tåle belastningen. Men det gjør den med glans. Foto: Svein-Ove Arnesen

Hyttelivet:

- Førermiljø, plusser og minuser?

- Personlig synes jeg hytta er litt liten, men det har vi jo valgt selv. Ellers synes jeg det meste er ok. Noen av bryterne burde vært flyttet slik at de sto i grupper og ikke mikset. Varmeapparatet er ok, men jeg savner bedre rattjusteringer. Dessuten ser jeg altså ikke hele radioen bak rattet.

Toms er fornøyd med sidegardinene, men skulle ønske at solskjermen var som på de større modellene.
Toms er fornøyd med sidegardinene, men skulle ønske at solskjermen var som på de større modellene. Foto: Svein-Ove Arnesen

- Sikt og blindsoner?

- Speilene gir stor blindsone. Ved to anledninger har jeg ikke registrert bilk ved siden av meg og en gang så jeg ikke en motorsykkel. Da ble jeg redd. Det ble nok han også….

Spørsmål til bileier:

Bileier: Alt i Asfalt v/Michael Schilder - Hva var den utløsende faktor for at dere kjøpte akkurat denne bilen? - Når det gjelder denne bilen er det to ting. For det første er det nyttelasten. Den er jo på 10,5 tonn. Det må sies å være bra på en to-akslet bil. En treakslet krokbil har vel omkring 12,5 tonn eller slikt, så det er jo ikke store forskjellen egentlig. En annen svært viktig faktor er fremkommeligheten. Denne kommer frem overalt og er spesielt god på trange plasser. Er forventningene innfridd? - Ja. Absolutt - Bilens spesifikasjoner? - MAN TGM 18.340 - Serviceavtale? I så fall hvilken? - Vi har den enkleste. Det er den vi bruker. - Når ble bilen tatt i bruk? - Juni 2017 - Type kjøring? - Tippkjøring, løsmasser - Km.stand? - 33.000 - Finansiering? Den er lånebasert. Fem år.

- Hvor nær bilen ser du asfalten?

- 3,75 meter

- Er gardinene OK?

- Jeg liker godt sidegardinene. Solskjermen foran kunne vært bedre.

- Hvordan fungerer kantina? Kjøleskap, muligheter for å smøre mat?

- Vi spiser i bilene, men har ikke kjøleskap i denne. Det kunne jeg egentlig tenkt meg å ha, men vi trenger oppbevaringsplassene.

- Inngang, stigtrinn, håndtak OK?

- Håndtakene er bra. Inngangen er bra. Dørene åpnes veldig godt tog lukkes bra.

Høyde fra gulv og ned, antall trinn?

- 1,15 meter og tre trinn

- Bevegelighet. Har du nok gulvplass?

- Det er jo ikke stor plass, men greit nok for to personer. Vi er oftest ikke flere. Det er seter til tre, men da blir det trangt.

- Bruker du passasjersetet mye når bilen står stille?

- Nei. Egentlig ikke.

- Har du nok lagerplass? Mer av små eller store rom?

- Det er greit med plass til papirer og noen hansker. Det kunne vært mer rom.

- Solskjermer, lett å betjene og ikke minst; virker de?

- Ja. Men de burde vært som på de større modellene.

- Hvilke farger og materialer ville du valgt på interiøret hvis du fikk bestemme?

- Om jeg hadde bestemt, ville det vært svart overalt. Jeg liker detaljene med børstet stål-look, men... hva skal vi kalle det... brunfargen? liker jeg ikke helt.

Disse gutta er ofte med stor redskap på smale veier. Skal man holde seg på den smale sti, må redskapet fungere. TGM egner seg veldig godt til slik kjøring, mener både sjåfør og sjef.
Disse gutta er ofte med stor redskap på smale veier. Skal man holde seg på den smale sti, må redskapet fungere. TGM egner seg veldig godt til slik kjøring, mener både sjåfør og sjef. Foto: Svein-Ove Arnesen

- Noe som støyer eller klirrer?

- Det knirker en del og setet i midten vibrerer mye. Det er egentlig greit på veien, men det merkes når jeg kommer på anleggsplasser og slike plasser.

- Vindsus?

- Nei. Tenker ikke på det.

Kjøreegenskaper:

-Retningsstabilitet. Tør du ligge på hvitstripa?

Det er lett å betjene knappene fra rattet, men som vi ser forsvinner litt av skjermen og bryterne på høyre side av rattet.
Det er lett å betjene knappene fra rattet, men som vi ser forsvinner litt av skjermen og bryterne på høyre side av rattet. Foto: Svein-Ove Arnesen

- Denne er bra. Jeg har luftfjæring bak, men ikke foran. Må ha vanlige bladfjærer foran for å ha det stivt ettersom vi kjører mye offroad. Dermed blir også retningsstabilteten bedre.

- Kjører du automat eller manuell?

- Automat. Noen ganger manuell ved behov.

- Hva tenker du om denne kassa i forhold til andre du har kjørt?

- Den kunne vært bedre.

Fakta om sjåfør:

Navn: Toms Cernis Alder: 32 Bosted: Jessheim Fartstid: 5 år Kjørt mest: Volvo og MAN, men også vært innom Scania og Renault. Sjåførens melding til fabrikken: - Størrelsen er perfekt. Kan ta 10,5 tonn. Fremkommeligheten er veldig god. Vi forsøkte å komme opp en dårlig bakke med TGX. Den gikk ikke, men TGM gikk rett opp. - Hva bør forbedres? - Enkelte skruer har skrudd seg ut selv og falt ned. For eksempel fra solskjerm. Det er for dårlig. Dessuten ser jeg ikke den ene delen av radioen og knappene ved siden av fordi rattet er I veien. Ellers savner jeg oppbevaringsplass til mobiltelefonen, men det er fikset på den nye modellen.

- Skal vi si noe om dekkslitasje?

- Denne har fortsatt de nye dekkene. Vi bruker Continental og jeg er veldig fornøyd. De er gode og spesielt valgt for offroad og ikke bare asfalt.

- Har du opplevd automatisk nødbrems?

- YES. Har opplevd det tre ganger. To ganger har det vært reelle situasjoner der en personbil plutselig har stukket snuta ut i et kryss, mens den en gang slo ut på et rekkverk i en kurve. I forhold til andre biler, må jeg si at det funker bra her.

Det digitale instrumentpanelet:

- Er det enkelt nok å lese det som vises?

- Ja.

- Er det enkelt nok å finne frem i menyene til det du trenger?

- ja, det er ikke så mye å velge mellom. Men det nødvendige finner jeg enkelt.

Setet i midten fungerer som bord. Det er en skikkelig arbeidshest vi har besøkt denne dagen. Ikke fylt opp med dilldall, men så handler dette om rett bil til rett jobb.
Setet i midten fungerer som bord. Det er en skikkelig arbeidshest vi har besøkt denne dagen. Ikke fylt opp med dilldall, men så handler dette om rett bil til rett jobb. Foto: Svein-Ove Arnesen

- Kan du skreddersy instrumentvisningen til dine behov?

- Usikker. Tror ikke det. Skal jeg si noe om visningen, er det faktisk at jeg synes den er upresis når det gjelder forbruk. Den viser faktisk ofte opp mot 20-30 liter feil dieselforbruk. Den viser også kun hvor mye jeg har brukt, men stipulerer ikke hvor mye jeg kan kjøre på de literne som er igjen.

Telefon, radio, musikk, navigasjon:

- Brukes originalutstyr fra bilprodusent eller ekstern leverandør?

- Integrert og original. Jeg har stor skjerm og mediaspiller der jeg kan streame musikk. Det er også både dab og ryggekamera.

- Er det lett å koble opp telefon, finne radiostasjon og plotte rute?

- Ja. det er touchskjerm. Det er enkelt å trykke seg frem og jeg kan velge å bruke knappene via rattet også.

Kort vei hjem i hytta. Målebåndet viser 1,15 opp. Det er viktig når man ofte hopper inn og ut.
Kort vei hjem i hytta. Målebåndet viser 1,15 opp. Det er viktig når man ofte hopper inn og ut. Foto: Svein-Ove Arnesen

- Manuell eller automatisk nedlasting av sjåførkort og bilkort?

- Manuell.

Design:

- Hvilken lastebil er den peneste å se på og hvorfor?

- Å se på? Jeg liker MAN, men det er ikke min favoritt. Det må bli Scania, haha.