Falske førerkort avdekkes

Stadig oftere stanses yrkessjåfører med falsk førerkort. Her forteller kontrolløren om metodene de brukte for å avsløre jukset.

Det falske førerkortet ble avslørt da man ikke kunne finne det i førerkortregisteret i Litauen.
Det falske førerkortet ble avslørt da man ikke kunne finne det i førerkortregisteret i Litauen. Foto: Foto: Statens vegvesen
Publisert Oppdatert
-Det fantes ikke noe CMR-dokument på internasjonal last inn i Norge i denne bilen. Dermed har man ikke anledning til å kjøre kabotasje, fastlår Bjørn Uno Rogneby i Statens vegvesen.
-Det fantes ikke noe CMR-dokument på internasjonal last inn i Norge i denne bilen. Dermed har man ikke anledning til å kjøre kabotasje, fastlår Bjørn Uno Rogneby i Statens vegvesen.

Kontrollør Bjørn Uno Rogneby stanset tidligere i år en hvit Scania trekkvogn med en litauisk sjåfør som kjørte for et trondheimsfirma.

Her forteller han hva som avslører et falsk førerkort og hvordan man kan som arbeidsgiver kan gardere seg mot å bli lurt.

- Idet jeg fikk førerkortet til den litauiske sjåføren i hånden skjønte jeg at dette måtte sjekkes nærmere.

Jeg kjente at dette førerkortet var mykere i plasten enn vanlig, noe som gjerne kjennetegner falske førerkort.

Erkjennelsen

Det første vi gjorde var å sjekke førerkortet opp mot det litauiske førerkortregisteret, som ligger åpent på nettet. Vi la inn tallkodene og da det ikke kom opp noe i registeret var saken klar. Først nektet sjåføren og fortsatte å argumentere for at det var ekte, men da han skjønte at vi hadde såpass god peiling på dette, la han kortene på bordet.

Rogneby spurte videre hvor det ekte førerkortet var og fikk da til svar at vedkommende hadde mistet det i en promillekontroll i Sverige et halvt år tidligere.

Politiet

- Disse opplysningene har vi bare fra sjåføren, så vi vet ikke om noe av dette stemmer. Vi kjenner ikke mannens virkelige identitet engang, sier Rogneby.

Nå er det opp til politiet å etterforske saken videre.

Etterforskningsleder Øyvind Kværner ved Ullensaker lensmannskontor bekrefter overfor tungt.no at de tok avhør av mistenkte på stedet, og at han har erkjent de faktiske forhold.

Rogneby forteller at dette er det sjette falske førerkortet som avdekkes bare på Jessheim det siste halvåret. Fem av dem har vært litauiske og tre av dem som har blitt tatt har vært ansatt i norske transportselskaper.

Litauisk register

Hvilke muligheter har kontrollørene til å avsløre denne type forfalskning?

- Når det gjelder Litauen er det kurant, fordi der ligger førerkortregisteret åpent på nett hvis man går inn på www.regitra.lt og slår inn numrene på førerkortet.

Når det gjelder andre lands forfalskninger, er vi nok litt heldig stilt som ligger så nære OSL på Gardermoen. Vi har vært noen turer til dokumentavdelingen der med førerkort for å få hjelp til å avsløre forfalskninger. Der har de ordentlig utstyr for å avsløre slikt. Når de forstørrer førerkortene 800 ganger, så ser man detaljene ganske godt, fastslår Rogneby.

Isfjell

Han er som alle andre fortvilet over utviklingen og frykter at dette bare er toppen av et isfjell. Fem på et halvt år bare på Jessheim forteller sitt.

- Dette er ikke bra i det hele tatt. Hvis det i dette tilfellet stemmer at han ble fratatt førerretten på grunn av promillekjøring i Sverige skal han ikke være på veien i en norsk lastebil seks måneder etter.

Bilen litaueren kjørte var tilknyttet det norske selskapet Thermomax.

- Hvilke muligheter har en arbeidsgiver til å avsløre denne type forfalskning?

- Jeg tror det er vanskelig for en leder av den bedriften å finne ut av dette. Vi tar dem på bakgrunn av lang erfaring, fordi vi har sett mange av disse forfalskningene tidligere.

Når det gjelder Litauen, så er kanskje ikke så mange transportbedrifter klar over at førerkortregisteret ligger på nett og at de kan sjekke sine ansatte sjåfører der.

Disse sidene kan man få opp på engelsk, så de fleste finner ut av det.

Sjekkliste

Andre kjennetegn man bør se etter er ifølge Rogneby de tre kjøretøyene som er avbildet nede i hjørnet på et førerkort. Snur og vender man på førerkortet, skifter disse symbolene litt farge, mens på de falske førerkortene er symbolene ofte helt blanke.

- Droptesten har kanskje mange hørt om. Norske førerkort inneholder metall, slik at det klasker i bordplaten om man slipper det ned. Falske førerkort gir ikke fra seg den samme lyden. Når det er sagt, så brukes det mindre metall i førerkortene jo lengre sør og øst i Europa man kommer, på grunn av at dette metallet er ganske dyrt. Derfor er droptesten mer en indikasjon enn en sikker test, forklarer Rogneby.

Til slutt kan man sjekke streken som går over hele førerkortet i overkant. Dette er ingen strek, men masse små bokstaver, som man oppdager om man forstørrer førerkortet.

Lite svar å få

Statens vegvesen avslørte altså en litauisk sjåfør som har bløffet både arbeidsgiver og myndigheter med sitt førerkort. Mange spørsmål gjenstår i kjølvannet av saken.

Hadde han virkelig mistet det i Sverige? Har han i det hele tatt noengang hatt førerkort? Er promilleforklaringen en avledningsmanøver for noe annet?

Er mannen virkelig fra Litauen? Eller er dette en person lenger østfra som ikke skulle vært i EU i det hele tatt? Svarene på dette vil vi trolig aldri få.

Statens vegvesen stanset denne lastebilen i en rutinekontroll. Bak rattet satt en litauer med falsk førerkort.
Statens vegvesen stanset denne lastebilen i en rutinekontroll. Bak rattet satt en litauer med falsk førerkort. Foto: Foto: Statens vegvesen