Fellende dom for makedoneren i Sverige

Da en makedonsk sjåfør med falsk førerkort og pass ble trukket for retten høsten 2014, valgte Sundsvall Tingrätt å frifinne føreren. Årsaken var at han hevdet at han ikke visste at papirene var falske. Dommen ble anket og mandag kom endelig avgjørelse.

Saken om makedoneren som hevdet at han ikke visste at alle papirene hans var falske, er endelig avgjort i Sverige.
Saken om makedoneren som hevdet at han ikke visste at alle papirene hans var falske, er endelig avgjort i Sverige. Foto: Proffs
Sist oppdatert

Da sjåføren i første omgang ble frifunnet, ledet det til store protestaksjoner og den etterhvert internasjonale bevegelsen «Här Stannar Sverige». I kjølvannet av den første dommen har denne bevegelsen vært i samtaler med politiske representanter i Bryssel, markert seg ved konvoikjøring - og som de er mest kjente for - stanset bilene et kvarter langs veien frem mot jul i fjor.

Hevdet at han trodde papirene var ekte

Den 28. september 2015 var saken pånytt oppe i retten. Vår kollega i Sverige, Proffs, var på plass og kan fortelle at forsvaret forsøkte å henvise til at korrupsjonsnivået i Bulgaria er så høyt at sjåføren Nikolche ikke kunne vite at førerkortet, id-kortet samt passet han hadde kjøpt av en mellommann var falske. Selv om papirene hadde tydelig tegn på at dette var tilfellet.

I tillegg har den tiltalte sjåføren ved to tilfeller etter den frifinnende dommen vist sitt makedonske førerkort ved politikontroller. Dette førerkortet var riktignok ekte, men som makedonsk borger, har han ikke lov til å kjøre yrkesmessig i Sverige. For dette har han nå fått bøter.

Hovretten har i dag, mandag 12. oktober, felt Nicholche for bruk av falske opplysninger. Det ble en betinget dom som kunne ha gitt opp mot en måneds fengsel.

- Uansett er dette en seier for alle som krever likhet for loven, kommenterer redaktør Göran Rosengren i Proffs.

Flere likhetstrekk med norsk tilfelle

Saken har flere likhetstrekk med sjåføren som like før helgen ble stanset i Norge. Også han var makedoner som viste falske, bulgarske papirer.

Les også: Falsk fyr stanset i kontroll.

Som makedoner vil sjåførene tjene omkring 2000-2500 kroner måneden i hjemlandet. Med bulgarsk pass åpner EU seg og lønnen vil ligge på omkring 12000-15000 kroner. Nettopp derfor er det gjevt å få seg bulgarsk statsborgerskap. En rekke makedonere har i dag dobbelt statsboerskap. Dessuten er det altså flere tilfeller med falske papirer - slik saken stiller seg i overnevnte situasjon.

Svenske Johan Kullgren er mannen som startet «Här Stannar Sverige» etter at makedoneren i denne saken først ble frikjent. Senere har liknende grupper blitt dannet over hele Europa for å sette fokus på likhet for loven.
Svenske Johan Kullgren er mannen som startet «Här Stannar Sverige» etter at makedoneren i denne saken først ble frikjent. Senere har liknende grupper blitt dannet over hele Europa for å sette fokus på likhet for loven.

Denne saken ble første gang publisert 12/10 2015, og sist oppdatert 06/04 2017