Stanser mange med brikker uten avtale

Fikk bombrikkebot på 56.000 kroner.

Norsk sjåfør stanset for fjerde gang. Nå tas mange uten gyldig brikke.

Hver uke stoppes flere uten gyldig bombrikke. Det kan bli dyrt.
Hver uke stoppes flere uten gyldig bombrikke. Det kan bli dyrt. Foto: Svein-Ove Arnesen
Sist oppdatert

Ved en kontroll på Sandmoen ble det nylig stoppet to norske lastebiler som begge fikk gebyr for manglende bombrikke. Ved kontroll viste det seg at den ene sjåføren fikk sitt fjerde gebyr.

- Vi tar mange norske som kjører uten gyldig brikke. Faktisk deler vi ut flere gebyrer i uka, forteller Jan Ivar Moen ved Statens vegvesen Sør-Trøndelag til tungt.no.

Men at det er fjerde gangen samme sjåfør får det, er trolig rekord.

Reglene er klare

- Det er en norsk bil og sjåføren er ikke bileier. Vi aner faktisk ikke hvorfor bileieren ikke har ryddet opp i dette, fortsetter Moen. Det er han som får regningen til slutt.

Reglene er klare. Første gang du blir stanset, blir gebyret 8000 kroner. Andre gangen blir dette doblet til 16000 kroner. Samme sum vil gjelde de neste gangene. Det betyr at denne lastebileieren må betale tilsammen 56000 kroner i bombrikkegebyr.

Bomsirkus

Da kravet om obligatorisk brikke ble innført, satte det i gang et sirkus. Storkontroller like etter innføringen, viste at en rekke lastebiler kjørte på bombrikkeabonnement for personbiler.

Nyheten fikk riksdekkende oppmerksomhet - frem til tungt.no kunne avsløre at den største synderen var bomselskapene selv som hadde feilregistrert en rekke avtaler.

Les også: Urettmessig uthengt som bompengesvindlere

- Kan det være feilregistreringer som gjør at dere stopper mange nå også?

- Jeg vet at vi får en del klager, men ifølge vår jurist er det ikke så mange som får medhold i klagene. Det var det sist da det var mye feilregistreringer fra bomselskapene. Jeg vil anbefale alle å sjekke at avtalen de har gjelder tunge kjøretøy, avslutter Moen.

Tungt.no har også nettopp avslørt at det har vært store svakheter i selve kontrollen rundt bombrikkene. Man kunne nemlig kjøre uten gyldig brikke - uten at det ble oppdaget.

Les også: Var fritt frem for brikkejuks

Denne saken ble første gang publisert 05/04 2016, og sist oppdatert 06/04 2017