Voldsomt fra Volvo

Mer info om de fire nye bilene. Men fortsatt er 750 max.

Publisert Oppdatert

Det er i ferd med å bli en trend å lansere mange biler samtidig. Hos MAN fikk TGX mest oppmerksomhet, men strengt tatt er hele serien TGX, TGS, TGM og TGL oppdatert.

Nå kommer altså også Volvo med et firkløver samtidig - og vi siterer ganske enkelt pressemateriellet i stort omfang i dag:

FM og FMX

Helt nytt førerhus med mer plass og forbedret sikt. I tillegg mange av de samme instrumentpanelfunksjonene som de større Volvo-modellene.

Indre volum er økt med opptil en kubikk, som gir bedre komfort og mer arbeidsrom. Sikten er bedre på grunn av større vinduer, en senket dørlinje og nye speil.

Foto: Volvo

Rattet er utstyrt med en tiltfunksjon som gjør at kjørestillingen kan justeres individuelt i større grad. Den nedre køyen i det lange førerhuset er plassert høyere opp enn tidligere, noe som gir høyere komfort og skaper ekstra lagringsplass under.

Det korte førerhuset har et nytt 40-liters oppbevaringsrom med innvendig belysning på bakveggen. Førerhuskomforten har forsterket isolasjon som hjelper til med å stenge ute kulde, varme og støy, mens et sensorkontrollert klimaanlegg med et karbonfilter fremmer god luftkvalitet under alle forhold.

Alle modeller har nytt sjåførgrensesnitt, som gjør det lettere å få oversikt og administrere forskjellige funksjoner. Instrumentpanelet er heldigitalt, med en 12-tommers skjerm. Innen rekkevidde for sjåføren er det et 9-tommers sidepanel tilgjengelig for infotainment, navigasjon, transportinformasjon og kameraovervåking.

Funksjonene kan styres via knapper på rattet, ved hjelp av talestyring eller via berøringsskjermen og skjermens kontrollpanel.

Sikkerheten er forbedret ytterligere med funksjoner som adaptivt fjernlys på Volvo FH og Volvo FH16, en løsning hvor Volvo Trucks er den første lastebilprodusenten som har lansert.

Systemet deaktiverer utvalgte deler av LED-fjernlyset når lastebilen nærmer seg møtende trafikk eller et annet kjøretøy bakfra.

Nå også adaptiv cruisekontroll for hastigheter ned til 0 km/t og cruisekontroll for nedoverbakker som automatisk aktiverer hjulbremsene når det er nødvendig med ekstra bremsekraft for å opprettholde konstant utforhastighet.

Det elektronisk styrte bremsesystemet (EBS) med kollisjonsvarsler med full autobrems og elektronisk stabilitetskontroll er nå standard.

Volvo Dynamic Steering, med sikkerhetssystemene kjørefeltvarsler og retningsstabilitet, er også tilgjengelig som ekstrautstyr. Et system for gjenkjennelse av veiskilt oppdager veiskilt, for eksempel forbikjøringsbegrensninger, veitype og fartsgrenser, og viser dem på instrumentpanelet.

Sikten kan forbedres ytterligere ved å legge til et hjørnekamera på passasjersiden som gir et utfyllende bilde av siden til lastebilen på sidepanelet.

Ikke bare elektriske motorer heller, sier Volvo :) De lover at flere typer drivlinjer vil fortsette å eksistere parallelt i overskuelig fremtid.

Om nye FH16

Utsiden er preget av V-formede frontlykter med adaptive fjernlys som automatisk deaktiverer utvalgte deler av LED-fjernlyset når lastebilen nærmer seg møtende trafikk eller et annet kjøretøy bakfra.

Grillen har fossefalltema, mens frontlyktpanelene er blitt plassert litt utover for å gi kjøretøyet både forbedret aerodynamikk og et selvsikkert utseende.

Interiøret i nye Volvo FH16 med det oppgraderte instrumentbordet inneholder praktiske nye oppbevaringsplasser og et heldigitalt 12-tommers instrumentpanel med høy oppløsning.

Foto: Volvo

Sjåføren kan velge mellom fire forskjellige skjermvisninger. Førermiljøet kan utstyres med et 9-tommers sidepanel som gir infotainment, navigasjonshjelp, transportinformasjon og kameraovervåking.

I de nye lastebilene har I-Shift girspaken opplyste girvalgssymboler og nye kjøremoduser for optimal ytelse.

Bilen har økt lastekapasitet på forakselen, og løpe- og pusheraksler med bedre styrevinkler, forbedrer både manøvrerbarheten. En ny boggi på 38 tonn er også tilgjengelig for spesielt krevende operasjoner.

Sikkerheten forbedres ytterligere med cruisekontroll for nedoverbakker, som setter en maksimal hastighet for å forhindre uønsket akselerasjon når du kjører nedover, og adaptiv cruisekontroll som nå fungerer i alle hastigheter selv ned til null km/t.

Nye Volvo FH16 har også et system for gjenkjenning av veiskilt som vises på instrumentpanelet. Systemet oppdager skilt som forbikjøringsrestriksjoner, veitype og fartsgrenser. Sikten kan forbedres ytterligere ved å legge til et kamera på passasjersiden som gir et utfyllende bilde av siden til lastebilen på sidepanelet.

Fakta om nye Volvo FH16 • Førerhus: Lavt, langt førerhus, langt førerhus, Globetrotter-førerhus, Globetrotter XL og Globetrotter XXL. Utvendige og innvendige dekoralternativer for individuell tilpasning. • Motorvarianter: Dieselmotorer er tilgjengelige med forskjellige utslippsstandarder. D16K med Euro 6 trinn D er tilgjengelig med 550 hk / 2800 Nm, 650 hk / 3150 Nm og 750 hk / 3550 Nm. • Girskiftesystem: I-Shift med programvarepakker for forskjellige bruksområder.