Flere lastebiltyverier i Norge

Det har vært enklere for tyveradder å stjele bil i f.eks. Danmark enn i Norge på grunn av kortere vei til grensene. Dermed har vi vært noe forskånet her til lands. Men i fjor opplevde vi også flere tyverier her i landet. Samtidig opplever danskene en nedgang.

Hvorfor ikke innføre registrering av alle som ønsker å kjøre kabotasje i Norge ved grensepasseringene?
Hvorfor ikke innføre registrering av alle som ønsker å kjøre kabotasje i Norge ved grensepasseringene? Foto: Svein-Ove Arnesen
Sist oppdatert
Flere østeuropeiske statsborgere er pågrepet og politiet frykter at tirsdagens tilfeller kan dreie seg om en koordinert aksjon fra mobile vinningskriminelle.
Flere østeuropeiske statsborgere er pågrepet og politiet frykter at tirsdagens tilfeller kan dreie seg om en koordinert aksjon fra mobile vinningskriminelle.

Tyveri av hele lastebiler og vogntog hører heldigvis fortsatt til unntakene her i landet. Men mens det tidligere så å si aldri forekom, har det skjedd langt oftere det siste året - og altså nå helt ved inngangen av 2013.

Les også: Tre lastebiltyverier i løpet av ett døgn

Heldigvis har allikevel de fleste bilene blitt gjenfunnet i takt med at sporingsutstyr samt flåtestyringssystemer både blir rimeligere og mer utbredt.

Senest i november ble tre Actroser stjålet fra Schenkers terminal i Oslo - og gjenfunnet kort tid etter i Polen. Bilene hadde Fleetboard - Mercedes Benz sitt flåtestyringsverktøy og ble aktivisert fra teknikernes side selv om kunden i utgangspunktet ikke hadde abonnement.

... men Danmark opplever solid nedgang

Hos danskene har altså lastebiltyverier vært et langt større problem. I løpet av bare ni måneder i 2009 ble det stjålet 159 lastebiler og hengere i Danmark.

Så stort har det utviklet seg til å bli at man har igangsatt en såkalt "nabohjelp" der både sjåfører, eiere, politi, taxier og forsikringsselskaper har gått sammen.

Når en lastebil blir stjålet, går det sporenstraks ut et foto av bilen til samtlige "veifarende detektiver" som melder fra om de finner den. Ifølge DR Nyheter skal dette tiltaket bidratt til at antall stjålne lastebiler ha falt drastisk.

Også i Norge finnes det liknende tiltak, men så vidt vi erfarer er det mer sporadisk og foreløpig ikke satt i system i samme grad.

Uansett. Både i Danmark og her hjemme er det blitt enklere å få utlevert tyver pågrepet i utlandet og norsk politi jobber nå med å se om de nylig pågrepne fra Gøteborg blir utlevert eller om svensk politi vil overta etterforskningen.

Siste nytt i denne saken er forøvrig at hjullasteren som ble stjålet faktisk ble gjenfunnet på en av de to stjålne lastebilene. Det var Harlem Transport som eide bilen og det er etterforskere fra Gjensidig forsikring som selv dro til Gøteborg med sporingsutstyr og fant både bil og hjullaster.

Denne saken ble første gang publisert 24/01 2013, og sist oppdatert 07/04 2017