Førsteinntrykk og fakta om nye MB Actros

New shit, same wrapping. Her er en stor oppsummering av nye Actros.

Delvis selvkjørende og med kamera. MB er først ute med begge deler i serieproduksjon.
Delvis selvkjørende og med kamera. MB er først ute med begge deler i serieproduksjon. Foto: Svein-Ove Arnesen
Publisert Oppdatert

Min tidligere kollega, Jørgen Seemann Berg, tordnet en gang over en nyhet vi ble utsatt for. «Dette er same shit, new wrapping», formelig skrek han. Han mente naturligvis at den såkalte nyheten kun var kamuflert gammelt nytt i fornyet innpakking. Begrepet, og utblåsningen, har siden lagt i bakhodet mitt som en noe traumatiserende og delvis opplysende erfaring.

Med nye Actros er det nøyaktig omvendt. Rent bortsett fra led kjørelys i fronten og manglende speil, ser bilen nøyaktig ut som forgjengeren. Men når man åpner pakken, ser man at Mercedes har tatt sjåføropplevelsen til neste nivå.

Vi skal snart speile oss i kamera-nyheter, men la oss slå fast en ting innledningsvis: Vi vil ikke få noen aha-opplevelser når det gjelder utseendet på nye lastebilmodeller de neste 7-8 årene.

Det skyldes blant annet lovkrav som sammen med aerodynamikk setter sine begrensninger. - Det er også noe av årsaken til at vi ikke dro den helt ut og rett og slett satte Future Truck 2025 i produksjon, fortalte en representant fra Daimler til oss. Rundt omkring 2025 er det forventet endrede krav og dermed forandres også premissene seg.

La oss ta speilene med en gang. Det er jo dette som har fått mest blest og spørsmål. Flirt-togene til NSB har det, men Actros er første serieproduserte lastebil med speilkamera istedet for tradisjonelle speil.

Tåler de vind, vær, slag, regn, mørke og kuldegrader?

Fra lanseringen. Stefan Buchner (t.v.) forteller at øk sjåførmangel medfører at produsentene må lage mer attraktive biler. Her er Daimlers bidrag.
Fra lanseringen. Stefan Buchner (t.v.) forteller at øk sjåførmangel medfører at produsentene må lage mer attraktive biler. Her er Daimlers bidrag. Foto: Svein-Ove Arnesen

Ja, lover Stefan Buchner. Det er han som er Daimlers øverste direktør for lastebildivisjonen. Og ja, du kan montere ordentlige speil om du ønsker det. Men hvorfor i alle dager skal man ønske det? Kameraene følger semien rundt svingen. Ved rygging virker de på vår minitest svært gode. Kameraene kan slås inn og skal være noe fleksible slik at de ikke ryker om man slår innpå noe. De er også såpass høyt plassert at Daimlers tester viser mindre skader på kameraene enn tradisjonelle speil.

- Hvorfor er de små speilene, som rampe-speilet fortsatt på plass. Burde det ikke være kamera her også?

Man MÅ ikke bruke touchscreen om man er allergisk mot slikt. Touchkontroller på rattet fikser saken like enkelt.
Man MÅ ikke bruke touchscreen om man er allergisk mot slikt. Touchkontroller på rattet fikser saken like enkelt. Foto: Daimler

- Jeg er egentlig enig, sa Buchner. De ødelegger de rene linjene, men betyr lite for luftmotstanden. Vi må også huske at dette er vår første versjon uten speil. Kanskje vil de være borte neste gang vi prater sammen, lo han. Aerodynamikken er forøvrig ikke bare interessant for å redusere drivstofforbruket. Det reduserer jo også utslippene, noe som er like viktig. Daimler lover 3-5 prosent drivstoffreduksjon med den nye modellen. Det hører liksom med enhver lansering. Det er kameraløsning, forbedret cruisekontroll og ny aksel som får hovedæren.

Kameraet brukes som speil, men også i en rekke andre funksjoner som overvåking og ved nødbrems samt delvis selvkjøring.
Kameraet brukes som speil, men også i en rekke andre funksjoner som overvåking og ved nødbrems samt delvis selvkjøring. Foto: Svein-Ove Arnesen
Nye led-lys i front er ikke noen stor nyhet, men blant det lille du ser som en forskjell fra dagens modell.
Nye led-lys i front er ikke noen stor nyhet, men blant det lille du ser som en forskjell fra dagens modell. Foto: Daimler

Kameraene må virke i alle temperaturer. Mens en mobil gjerne går varm i 30 pluss og slutter å virke, må dette fortsette å gå. Oppløsningen er 2,1 megapixler. Det høres lavt ut, men vi husker fire år tilbake da Future Truck ble vist på IAA. Kameraet funket greit dengang med 1,3 megapixler. Linsen kan varmes ved tåke, slik at du hele tiden skal ha grei sikt. Dessuten er nattsynet bedre enn konvensjonelle speil. Til slutt beroliger Daimler-folket oss med at at det visstnok skal mye til før kameraet blir møkkete. Det vil tiden vise.

TV-sending på a-stolpen

Indikatorer på skjermen innvendig viser tydelig hvor langt man skal rygge. En annen nyhet er forøvrig Trailer Stability Control Assist som overfører bremsekraft til traileren for å stabilisere settet.
Indikatorer på skjermen innvendig viser tydelig hvor langt man skal rygge. En annen nyhet er forøvrig Trailer Stability Control Assist som overfører bremsekraft til traileren for å stabilisere settet. Foto: Svein-Ove Arnesen

Kameraet er ikke mye verdt uten en skjerm. Innvendig vises veien minutt for minutt på to 15 toms skjermer som likner speil og er plassert ved A-stolpene. De er todelte og den ene delen viser vidvinkel. Og det er blant annet her det er spennende. - Hvorfor er de plassert slik at de fortsatt tar en del av blindsonen? Jeg har mitt ryggekamera over solskjermen og det funker bra, spurte en leser oss på facebook.

Uwe Baake fra Daimler forteller hvorfor skjermene ikke er flyttet opp for å unngå blindsoner.
Uwe Baake fra Daimler forteller hvorfor skjermene ikke er flyttet opp for å unngå blindsoner. Foto: Svein-Ove Arnesen

- Det er flere grunner. Vi mener at plasseringen vi har valgt er god, fordi vi er vant til å se i speil ut til siden på denne måten. Det gjør at vi ikke kaster bort tid på å finne speilene, de er lett oversiktlig ut fra der vi sitter, svarte en annen Daimler-kar, nemlig professor Uwe Baake da vi ga ham spørsmålet.

På skjermene lyser indikasjoner på hvor du ligger i veibanen og en rekke andre varsler. Om du skulle finne på å rygge inn til en rampe, vil skjermvisningen skifte slik at du får bedre oversikt.

Rattet fås i to størrelser med enten 450 eller 500 mm diameter. Nøkkelen har testfunksjon for utvendige lys. Du kan selv velge om den skal låse opp begge dørene eller bare på sjåførsiden. Starten er keyless og du finner nok fort ut at du ender med å ha nøkkelen i koppholderen. Du kan naturligvis bruke mobiltelefonen til å sjekke dieselnivå, om hviletiden snart kan være over eller starte klimaanlegget. Du kan ennå ikke bruke telefonen til å starte bilen. Egentlig ikke så rart. En nøkkel er fortsatt mer kryptert i signalene enn mobilen. Men du kan lade nyere mobiler trådløst på et fancy brett over dashbordet. Du kan forresten også bruke kameraet natterstid og operere det fra køya eller døren for å overvåke området rundt om du mistenker innbrudd.

Fancy er vel et nøkkelordet ved denne lanseringen. Mercedes Benz vektlegger sjåførmangel og måten de vil gjøre lastebilen attraktiv. Og at nye Actros er nettopp fancy er det neppe tvil om. Spørsmålet er om man må være utdannet på en epleklinikk eller om erfarne sjåfører med 30 år på veien kan bruke lastebilen uten å måtte øke dosen syrenøytraliserende?

Actros har solgt i 1,2 millioner eksemplarer siden 1996. Nå tenker tyskerne nytt.
Actros har solgt i 1,2 millioner eksemplarer siden 1996. Nå tenker tyskerne nytt. Foto: Daimler

Naturligvis svarer Daimler ja til det siste. - Tilbakemeldingene fra den eldre garde er meget gode. Man lærer dette veldig kjapt, fortalte en kar vi pratet med. Han var svært opptatt av at alle bryterne fortsatt er i bilen; de er bare flyttet til en skjerm. Symbolene er de samme som tidligere og det er lett å se hvilke «brytere» som er aktive. Alle som har brukt en smarttelefon eller pad vil forstå systemet fort. Du kan se opp til 12 «brytere» samtidig.

Man kan neppe kalle det futurisk i 2018, men det er et langt skritt fremover i forhold til hva vi har sett i lastebil tidligere. Her ser vi standard visning, men du kan selv velge om du vil ha annen visning på skjermen.
Man kan neppe kalle det futurisk i 2018, men det er et langt skritt fremover i forhold til hva vi har sett i lastebil tidligere. Her ser vi standard visning, men du kan selv velge om du vil ha annen visning på skjermen. Foto: Daimler

Selv har vi en flott mobiltelefon som ikke alltid er like enkel å sveipe over. Hvordan funker dette på disse nymotens skjermene? Heldigvis er det slik at du ikke MÅ bruke touchpanelet på infortainmentskjermen. Rattet er utstyrt med knapper som på MB E-klasse og det er lett å bla seg gjennom systemet. Touchkontrollene på venstre side av rattet styrer skjermvisningen til venstre bak rattet, mens de på høyre side holder styr på infotainment-skjermen til høyre. Apple carplay og Android auto funker bra og du kan naturligvis streame via bluetooth. En kjekk løsning er at du kan koble to telefoner til anlegget via bluetooth og dermed ta i mot samtaler fra begge eller streame musikk fra begge. To usb-utganger i dasbordet er på plass. For de speielt nerdete kan vi fortelle at det nå er usb c som gjelder, men at det følger en adapter med sjåførkitet ettersom de fleste av oss fortsatt bruker usb b.

Så er det naturligvis et par pakkeløsninger man kan velge mellom. En versjon kommer med 10 toms skjerm, mens topputgaven kommer med 12 toms skjerm. Begge er retina, men topputgaven har såpass mye annet snacks inkludert, så det vil antakelig bli bestselgerløsningen. Navigasjonen kommer fra Tomtom og det er gratis oppdateringer hele livslengden.

Skjermvisningen kan du også styre tildels selv. Mens hoveddisplayet bak rattet har to ulike visninger, kan du selv styre mer av infotainment-systemet sitt utseende med shortcuts og favoritter. Når du skifter bil eller en annen sjåfør har rotet seg bort i din faste, vil innstillingene dine lagres og bli tatt frem når du putter inn sjåførkortet. Det kan jo bli en utfordring for de som kjører på sjefens kort, men det får bli en annen skål…

App my truck

- Dette er helt konge, sier Olav Kåre Thingwall. Han er PR- og Informasjonssjef hos Bertel O. Steen og "vår mann" hos Mercedes Benz i Norge. - Dette kan jeg fort venne meg til, mener han og viser tommel opp.
- Dette er helt konge, sier Olav Kåre Thingwall. Han er PR- og Informasjonssjef hos Bertel O. Steen og "vår mann" hos Mercedes Benz i Norge. - Dette kan jeg fort venne meg til, mener han og viser tommel opp.
Her ser vi noen av appene som kan lastes ned for øyeblikket.
Her ser vi noen av appene som kan lastes ned for øyeblikket. Foto: Svein-Ove Arnesen

På infotainmentskjermen finner vi apper både fra Mercedes-Benz og tredjepartsleverandører. Det er åpen kildekode slik at utviklere kan lage egne apper. I dag har Schenker laget en app og DHL er på vei. Fleetboard er naturligvis en egen app og det finnes app for å finne parkeringsplasser. Her er vi trolig helt i startgropen. Men da vi spurte om sjåføren selv kunne laste ned egne apper, var svaret nei. Daimler ønsker ikke at for eksempel spill og liknende skal lastes ned og kunne brukes under kjøring. Derfor må eieren laste ned og installere de appene som blir godkjente.

Er det ingen mekniske knapper? Og hva med knapper til påbygg?

Jo. Det er noen mekaniske igjen, plassert der vi forventer dem å være. Det er diff-sperren, linjevarsler og ASP. Antakelig fordi disse krever en bryter og ikke bare sender et signal. Men viktigere er det at det er plass i massevis til egne ettermonterte knapper til for eksempel påbygg.

Delvis selvkjørende

Den største nyheten ved nye Actros er egentlig ikke at sjåføren også har blitt kameramann. Daimler reklamerer med mer enn 60 forbedringer og nyvinninger ved den nye modellen derav den viktigste bærer forkortelsen ADA. Dette står for «Active Drive Assistant» og Actros er førstemann ut med delvis selvkjørende lastebil i serieproduksjon. For å sette det i perspektiv kan vi nevne at dette er trinn 2 av tilsammen 5 trinn der siste er fullstendig selvkjørende biler uten sjåfør. Vi er såpass langt unna trinn 5 både lovmessig og teknisk at vi neppe opplever det i vår kjøretid.

Trinn to innebærer at bilen både kjører, bremser og svinger selv i alle hastigheter med en sjåfør som overvåker situasjonen. Sjåføren må holde hendene på rattet. Ikke fordi ikke bilen klarer svingen selv, men fordi lovverket krever det. Derfor er det sensorer i rattet som føler om du slipper rattet. Systemet vil ikke virke om du slipper rattet. Det er også sensorer i setet, slik at bilen skal være sikker på at du ikke prøver å lure den.

Også ved selvkjøringen spiller kameraet en stor rolle. Det er blant annet i kombinasjon med radar og kamera at løsningen kan la seg gjennomføre.

En av de andre viktige forkortelsene er PPC som står for «Predictive Powertrain Control». Dette er Daimlers intelligente cruisekontroll som nå har oppdatert kartverk. Plusser vi på «Lane Keeping Assist» nærmer vi oss prøvetur.

Selvkjøretur gjennom Dorf

Og prøvetur ble det. Vi kastet oss inn i en bil med testsjåfør bak rattet og la i vei gjennom tyske Dorf. Sjåføren la seg i 52 km/t og aktiverte PPC og ADA. Vi kom til en sving og systemet brukte ecoroll og retarder for å komme seg ned til 40 km/t, gearet ned og svingte elegant gjennom for deretter øke farten noe frem til vi kom til et skilt med økt fartsgrense. Da økte bilen farten igjen. Det samme skjedde i et veikryss. Bilen gearet ned i forkant, holdt seg midt i veien og la seg i anstendig avstand til rumpa tilhørende bilen foran. Senere la sjåføren med vilje bilen litt ut over veiskulderen. Da fortalte systemet at noe slikt ville det ikke ha noe av og tok selv affære ved pent å guide bilen tilbake midt i feltet. Lane Keeping assistent skal virke hele tiden, uavhengig om ADA er aktivert.

Skjermene får mye oppmerksomhet og virker nok både tiltrekkende for noen, men unødvendig for andre. Allikevel - det kommer stadig flere knapper, nå er det stilrent og samtidig lett å bla seg frem. Det blir antakelig her som med mye annet duppeditter. Noen funksjoner bruker man, mens andre lar man være. Merk også den nye parkbremsen nede til høyre. Den har fått holdfunksjon.
Skjermene får mye oppmerksomhet og virker nok både tiltrekkende for noen, men unødvendig for andre. Allikevel - det kommer stadig flere knapper, nå er det stilrent og samtidig lett å bla seg frem. Det blir antakelig her som med mye annet duppeditter. Noen funksjoner bruker man, mens andre lar man være. Merk også den nye parkbremsen nede til høyre. Den har fått holdfunksjon. Foto: Svein-Ove Arnesen

Men funker dette overalt?

Med kamera og radar fanger det nye nødsystemet ABA 5 lettere opp fotgjengere og annet som har forvillet seg inn i veibanen. Systemet skal også fange opp fotgjengere som "fryser" midt i gangfeltet - et problem som er visstnok er økende i disse mobiltelefon-glanetider.
Med kamera og radar fanger det nye nødsystemet ABA 5 lettere opp fotgjengere og annet som har forvillet seg inn i veibanen. Systemet skal også fange opp fotgjengere som "fryser" midt i gangfeltet - et problem som er visstnok er økende i disse mobiltelefon-glanetider. Foto: Svein-Ove Arnesen

- Nei. Det må være frisoner rundt. Svingete norske fjellveier betyr trøbbel. Og veimerking på smale veier tas ikke alltid. Det var vi selv vitne til da en energisk testsjåfør ville vise hvor formiddalbelt systemet funket. Mens bilen selv styrte tilbake på en rett vei med bred stripe, dro den for langt ut på veiskulderen da han prøvde å krysse stripen på en smalere vei. Daimler hevder selv at systemet «gir støtte til sjåføren på rette veier, små kurver, i tilfeller med mye trafikk og ved køkjøring på motorvei.

Gearkassen er her allerede

Like før vi reiste for å kontrollere at lanseringen av nye Actros gikk korrekt for seg, spurte vi våre lesere hva de ønsket seg av den nye modellen. Flere kommenterte at de ønsket seg bedre gearkasse. Men dette er allerede på plass og kom rundt årsskiftet, fortelles det fra MB-hold. I Norge ruller nå nye biler med ny kasse rundt. Det er heller ikke snakk om ny software, det er blant annet nye drev på plass og den nye kassa skal være langt kjappere i tankene enn den forrige utgaven.

Det åpnes for bestilling ved IAA-tider og de første bilene kommer til Norge i april.

Helt til slutt: Vi pratet med en ikke helt uhildet testsjåfør som hadde kjørt sine mil i den nye bilen. - Å gå tilbake til dagens Actros er omtrent som å kjøre veteranbil, mente han. Vi tror ham, men altså: Han var kanskje ikke heeelt objektiv...