Endelig avgjort: Nå får vi «svenske» lysregler

Fritt frem for flere tusenmetere.

Det er ikke bare for fest og moro at lys på bil er viktig. Det dreier seg mest om trafikksikkerhet og arbeidsmiljø.
Det er ikke bare for fest og moro at lys på bil er viktig. Det dreier seg mest om trafikksikkerhet og arbeidsmiljø. Foto: Frode Tellevik
Publisert Oppdatert

Fra mandag 1. oktober blir det mer fleksible regler for montering og bruk av ekstralys på bil - også lastebil. Det melder samferdselsminister Jon Georg Dale.

Fra samme tid blir det ikke lenger krav om maksimal lysstyrke eller montering i par for slike ekstra fjernlys.

- Med bakgrunn i at moderne nærlys gir mye bedre effekt enn tidligere, blir overgangen fra fjernlys til nærlys ikke så krevende for sjåførens syn. Derfor åpner vi nå for å tillate mer fjernlys som vil kunne bidra til å gjøre både myke trafikanter og dyr mer synlige på mørke vegstrekninger, sier Dale.

Dermed får Norge «endelig» i praksis samme regler som i Sverige.

Ønsker nye lysregler velkommen

- Rent umiddelbart vil jeg si at jeg ønsker dette velkommen, fortalte Kenneth Holm Vestby ved utekontrollen hos Statens vegvesen da vi konfronterte ham med regelendringen da forslaget ble fremmet i februar i år. - Det er jo først og fremst en oppmykning på markeringslys og flere tusenmetere dette vil dreie seg om. Jeg er positiv til dette, avsluttet Holm Vestby.

Et lux-problem

Kommentar fra tungtredaktøren: Vi husker tidlig nittitall. Volvo måtte redusere lysstyrken på FH-bilene solgt til Norge. Nyinnførte regler begrenset den gang luxen til usle 360 og sjåførene satt igjen på sine lyssky arbeidsplasser.

Dermed var spetakkelet i gang. I Sverige hadde man ingen slike restriksjoner den gangen heller. - Nei. En sånn lov har vi aldri hørt om, og om den skulle finnes er det ingen i Sverige som ville brydd seg. Heia Norge! Sa svenskene til oss. I Norge satt sjåførstanden igjen og forsøkte å henvise til arbeidsmiljøloven. Som om det hjalp. Med tiden kom Xenon-lysene som ga bedre lys innen samme begrensning og lux-begrensningen ble økt til dagens 480. Allikevel har det vært langt igjen til svenske tilstander.

Nå er det altså endelig avgjort. Vi får "svenske" lystilstander også i Norge.