Gasskameratene hos Iveco med ny rekord

Naturgassbil på langtur slo produsentens egen offisielle rekkevidde.

Publisert Oppdatert

Gasskameratene blant lastebilfolket hos Ivevo kan slå seg på brystet. Nå har nemlig en Stralis NP med naturgassmotor på 460 hk vært på langtur uten etterfylling.

Kjøreturen fra London til Madrid uten etterfylling av drivstoff er ny rekord. Den 1728 kilometer lange turen overstiger også Ivecos offisielle rekkevidde på 1600 kilometer.

- Vi demonstrerer dermed at naturgassdrevne kjøretøy er velegnet for internasjonal langtransport i Europa, hevder Iveco.

Bilen, en Stralis NP 4x2, startet i London og trakk en treakslet skapsemitrailer. Vogntogvekten var 30 tonn. Etter en kort fergestrekning fra Dover til Calais fullførte kjøretøyet turen til Madrid uten etterfylling av drivstoff.

Til tross for meget tett trafikk på den britiske siden av Den engelske kanal, sterk motvind i Frankrike og den kuperte strekningen i Spania, oppnådde Stralis NP et drivstofforbruk på 22,6 kg pr. 100 km.

Sammenlignet med en tilsvarende dieseldrevet Euro VI lastebil har en Stralis NP som går på LNG, rundt 90 prosent lavere NO2-utslipp, 99 prosent mindre utslipp av partikler og inntil 15 prosent lavere utslipp av CO2.

Så langt er det levert mer enn 25.000 naturgassdrevne kjøretøy fra Iveco.

Trenger du lesestoff til døgnhvilen? Fullstendige artikler og reportasjer leser du best i TransportMagasinet. Du kan få et godt tilbud her.