- Har terminalvakta lov til å ta kopi av førerkortet mitt?

.. og hva skjer med kopiene?

Har terminalene lov til å ta kopi av førerkort og hva skjer med kopiene? lurer en yrkessjåfør. Illustrasjonsfoto
Har terminalene lov til å ta kopi av førerkort og hva skjer med kopiene? lurer en yrkessjåfør. Illustrasjonsfoto
Sist oppdatert

Ved flere terminaler kreves det kopi av førerkort eller liknende for å komme inn. En av disse terminalene er Bring Frigos nye på Alfaset. Der kjører for tiden Knut J. Staurland som sjåfør på innleid bil.

- Jeg må vise ID til portvakta og undres over at han tar kopi av mitt førerkort på et A4-ark. Kan dette være lovlig? spør Staurland.

Man skal som kjent ikke «strø» rundt seg med personnummeret sitt og Staurland misliker denne praksisen. Han undrer seg over hva som senere skjer med det kopierte arket. Selv er han på plassen to ganger ukentlig. Dermed blir det mange kopierte førerkort med hans personnummer på.

- Blir disse kopiene makulert på en skikkelig måte, eller hva? undres Staurland.

Har lov, men forutsetter at sjåføren er enig

Vi tar spørsmålet videre til Brings pressesjef, John Eckhoff. Han forteller at det er riktig at de har innført adgangskontroll med kopi av legitimasjon.

Etter personopplysningsloven må det foreligge et behandlingsgrunnlag for at Posten skal kunne ta slike kopier. - Vi mener at behovet er til stede for i ettertid å kunne dokumentere at identitetskontroll ble utført ved ankomst til Alnabru, eksempelvis ved etterfølgende reklamasjoner, ved bortkomst av gods etc, fortsetter Eckhoff.

Ifølge ham forutsetter Posten Norge at vedkommende sjåfør avleverer ID-dokumentet frivillig, uten at det utdypes hva som skjer dersom en sjåfør ikke ønsker å utlevere disse dataene.

Vi vil anta at man da må finne andre måter å kunne identifisere sjåføren på i etterkant.

Rutiner for sletting er Posten dog raske med å berolige oss på. Pressesjefen poengterer at det er etablert gode rutiner for sikker oppbevaring og sletting av kopiene.

Denne saken ble første gang publisert 28/01 2017, og sist oppdatert 06/04 2017