Trøndere på storskjerm

Veteranene fra Hemne og Orkdal Billag (HOB), hadde forberedt seg godt før avreise til Hardangerfjordtreffet.

Stig Ove Snøsen (f.v.), Dag Rune Bergheim og Terje Melvold inviterte til historiesk aften på storskjerm.
Stig Ove Snøsen (f.v.), Dag Rune Bergheim og Terje Melvold inviterte til historiesk aften på storskjerm. Foto: Frode Tellevik
Publisert

- Vi har så mye historikk vi vil vise frem, forklarer Dag Rune Bergheim og skjenker seg en kaffekopp. Han og kompisene har overnattet i campingvognen som er surret med solid kjetting på maskintralla.

Fem biler hadde de med seg fra hjemtraktene denne gangen.

Grunnen til at vi stanset opp litt ved vogntogene fra Trøndelag, var den ni kvadratmeter store flatskjermen bakerst på den åpne semien.

Fem vogntog fra Trøndelag var å se i Hardanger, denne helgen.
Fem vogntog fra Trøndelag var å se i Hardanger, denne helgen. Foto: Frode Tellevik

- HOB var tidlig ute med langtransport. Det første lasset med skisko fra Kyrksæterøra til Zürich i Sveits, gikk i 1969. Sjåførene var våkne nok til å ta mye bilder, men da Bernt Melvold begynte å kjøre nedover, ble det også filmet. Litt dårlig kvalitet, men man ser at bilene fra både Langtransport og Evensen som de møter hilser med lysene. Det er tøft å se, altså.

Dette og mer til ble dermed synliggjort for deltakerne på årets Hardangerfjordtreff.

Bergheim har gjort en formidabel innsats med å samle inn historier fra gamle sjåfører, i tillegg til å dokumentere restaureringen av veteranlastebilene de disponerer. Han kan historien bedre enn de fleste. – Jeg var nok den irriterende «gutjævelen» som gikk og vasa nede på billaget ifra 1973, sier han og smiler.

Så snart han fikk førerkortet, startet sjåførkarrieren. 15 år for HOB ble det. Nå kjører han Coop for Elias Breivik i Ålesund.

F89 som campingbil. Da går det an å dra til Vestlandet, også for en trønder.
F89 som campingbil. Da går det an å dra til Vestlandet, også for en trønder. Foto: Frode Tellevik

Fritiden går med til historiesamling og restaurering av gamle lastebiler.

Flatskjermen er det Stig Ove Snøsen som står bak. Med bakgrunn fra mediebransjen, hadde han de rette kontaktene. Oppe i buskene bak oss summer aggregatet. Dag Ove forteller en artig historie fra da de sist rigget seg til på treff.

På den lokale bensinstasjonen måtte karene ha tak i diesel til aggregatet og Dag Ove gikk inn for å spørre om de ikke hadde avgiftsfri. Dama bak kassa kikket skeptisk på ham og svarte først nei, før hun spurte hva han skulle bruke den til. – TV’en, svarte Dag Ove.

Har du ikke ni kvadratmeter flatskjerm? Da er TransportMagasinet et godt alternativ. Klikk her, så kan du ordne deg et abonnement og lese mye mer om Hardangerfjordtreffet etter sommeren.