trafikk:

Hjort er hjort

Viltpåkjørsler er et problem. Men trenger vi et rådyrskilt også?

EGET SKILT? Rådyr kan ofte finne på å krysse veien på andre steder og til andre tider enn elg og hjort. (Montasjefoto: Ytterøya Utmarkslag/John Øystein Berg, NJFF)
EGET SKILT? Rådyr kan ofte finne på å krysse veien på andre steder og til andre tider enn elg og hjort. (Montasjefoto: Ytterøya Utmarkslag/John Øystein Berg, NJFF)
Sist oppdatert

Rådyr blir desidert oftest påkjørt i trafikken.

Men nå har vi allerede fem fareskilt for dyr i veibanen i Norge – elg, rein, hjort, ku og sau. Trenger også rådyret eget skilt?

– Vi henvender oss nå til Vegdirektoratet for å be om et nytt rådyrskilt som skal bidra til å forebygge påkjørsler av vårt minste hjortevilt, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF).

I jaktåret 2015/2016 ble 4191 rådyr drept av motorkjøretøy, mens 871 elg, 609 hjort og ingen villrein led samme skjebne. I Østfold er nesten 94 prosent av alt påkjørt hjortevilt rådyr, viser jaktstatistikken fra Statistisk sentralbyrå.

Bruker hjorteskilt

I dag brukes elg- eller hjorteskilt ofte på strekninger hvor rådyr pleier å dukke opp.

– Å definere rådyret som en liten hjort i skiltsammenheng kan fort bli feil. Det er stor forskjell på et rådyr og hjorten som er tegnet på skiltet sier Farstad.

Ved viltpåkjørsler rykker kommunenes ettersøksgrupper ut for å finne og eventuelt avlive skadede dyr. De frivillige mannskapene består av erfarne jegere og spesialtrente ettersøkshunder.

– Svært ofte når vi drar ut for å finne påkjørt vilt, dreier det seg om et rådyr. Men så bor vi jo også i et rådyrfylke, sier Arne Jørstad, fylkesinstruktør i ettersøk i Nord-Trøndelag.

Ulik adferd

– Rådyr finner gjerne sine egne trekkruter, selv om de også bruker de samme som elg og hjort. Mens hjorten er et nattdyr som trekker i skumringen, er rådyret også aktivt om dagen. Et eget rådyrskilt kan fortelle bilister hvilke tider på døgnet de må være ekstra varsomme, sier Jørstad.

Dyrene har svært ulikt adferdsmønster. Elgen kommer diltende i skumring, mens rådyr kommer sprettende i sollys.

Selv om de skyter rådyr, mener jegerne at det er de som har det største hjerte for dette dyret, og at det er derfor de nå fremmer forslaget.

Slik takler du en viltpåkjørsel

  • Sikre ulykkesstedet med varseltrekant og nødblink. Husk refleksvest!
  • Ved personskade: Få oversikt over skadde personer, gi førstehjelp og ring 113.
  • Merk påkjørselsstedet – for å kunne spore skadede dyr senere.
  • Ring politiet på 02800 og meld fra om påkjørselen.
  • Oppsøk lege hvis du har smerter etter ulykken.
  • Hvis du har kjørt på et dyr må du ikke avlive dyret selv.
  • Følg aldri etter skadd dyr på egen hånd. Det vanskeliggjør arbeidet for ettersøkshundene.  
  • Ta aldri med deg et påkjørt vilt uten tillatelse.

 

Denne saken ble første gang publisert 21/09 2016, og sist oppdatert 06/04 2017