Jubileum i sandeid

Scania nummer 100 for Hustvedt & Skeie AS

- Det er vanvittig travelt, sier Reidar Skeie i transportselskapet som tilbakelegger 3,8 millioner kilometer i året for å frakte kjøtt og flesk til det norske folk.

Scania nummer 100 i rekken til Hustvedt & Skeie as. Foto Trygve Hustvedt Lærdal
Scania nummer 100 i rekken til Hustvedt & Skeie as. Foto Trygve Hustvedt Lærdal
Publisert

De kjøpte sin første bil hos Scania i 1969. Etter 48 år som godkunde hos Scania Haugesund, kunne de altså hente ut bil nummer 100 i midten av november. Et kvalitetsstempel for både transportør og leverandør.

For det er ikke hvilken som helst kjøring disse bilene har gått i gjennom alle disse årene. Haukeli har vært dagligvare for sjåførene i bedriften. Den meget krevende veistrekningen mellom Oslo og Ølen blir også sjåfør Henrik Ramsfjell Skipavåg sin arbeidsplass når han nå tar i bruk jubileumsbilen.

Rundt 40 sjåfører deler på 33 vogntog pr i dag. De fleste av dem laster for Fatland i Ølen og tilbakelegger 3,8 millioner kilometer i året med kjøttvarer til kunder over hele landet. Fire av bilene går fast på Tyskland, der de henter kjøtt hjem til slakteriet i Ølen.

Kjøttmat på første klasse. Scania R650 med fryseskap fra Bussbygg. Foto: Trygve Hustvedt Lærdal
Kjøttmat på første klasse. Scania R650 med fryseskap fra Bussbygg. Foto: Trygve Hustvedt Lærdal

Gir ikke 3,8 millioner kilometer noen mening? Prøv å tenk 95 ganger rundt ekvator eller nesten fem ganger tur-retur til månen, så blir kanskje avstanden mer forståelig. Slike tall passer seg uansett en bedrift fra Vindafjord, som faktisk er den kommunen i landet med flest lastebiler pr innbygger.

Mye har endret seg siden starten, da Torleif Skeie og Trygve Hustvedt handlet sin første lastebil midt på 50-tallet. De kombinerte like godt transport av kjøtt til Østlandet med frakt av levende smågris hjem igjen. På samme bil. "Dei daua no ikkje alle, dar borte i Oslo", konkluderte Torleif da vi intervjuet ham og de andre i 2010.

Torleif forteller også om da han skulle hente den første Scaniaen de kjøpte i 1969. Det var hos Haugerød & Nilsen i Skien. "Det var så mye snø at vi slet med å finne bilen. Og bensinstasjonene rundt Sørlandet kunne du knapt se. Det var bare et hull i snøfonnene inn til pumpene".

I dag er det neste generasjon, eller Next Gen, som driver selskapet. Geir Hustvedt og Reidar Skeie viderefører stolte transporttradisjoner og da er det ekstra moro med slike milepæler som denne. Scania nummer 100, med kurs for månen, via Haukeli...

Haukelifjell. Selve kjerneområdet til Hustvedt & Skeie AS. Foto: Frode Tellevik
Haukelifjell. Selve kjerneområdet til Hustvedt & Skeie AS. Foto: Frode Tellevik