I dag vises nye Scania

Følg lanseringen på tungt i kveld.

Tirsdag kveld avdukes den nye Scaniaen. Onsdag kan publikum se den på Elmia. Her står den på Scanias stand, klar til avdukning i Jönköping.
Tirsdag kveld avdukes den nye Scaniaen. Onsdag kan publikum se den på Elmia. Her står den på Scanias stand, klar til avdukning i Jönköping. Foto: Heidi Bodensjö
Sist oppdatert
Det er jammen allerede 21 år siden 4-serien kom med bl.a. ny 12-liters motor og 400 hk. Lanseringen var i oktober og man måtte vente til bladet kom i november før man fikk infoen. Før tungt.no det altså. Nå lanseres neste generasjon.
Det er jammen allerede 21 år siden 4-serien kom med bl.a. ny 12-liters motor og 400 hk. Lanseringen var i oktober og man måtte vente til bladet kom i november før man fikk infoen. Før tungt.no det altså. Nå lanseres neste generasjon.

Det er under forumet «Sustainable Transport» i Paris i kveld at Scania avduker sin nye modell. Skjønt det er mer enn "bare" en modell. Det er en helt ny generasjon… og det er dermed 21 år siden sist.

4-serien ble vist i oktober 1995 etter åtte års utvikling og 3,5 mrd svenske kroner.

Akkurat hvor mye neste generasjon har kostet, vil ikke Scania ut med foreløpig, men i et intervju i svenske DI, utttaler konsernsjef Henrik Henriksson at det har kostet mer enn de 10 mrd Volvo brukte på sin FH. Så fikk han inn et lite spark på leggen til erkerivalen der altså. Tirsdag morgen går en pressemelding fra Scania ut der de forteller at utvikling av produkter og tjenester beløper seg til 20 mrd. kroner.

Følg lanseringen på tungt.no

Tungt.no er på plass under lanseringen i Paris og vil vise showet direkte her på tungt.no.

Vi tipper det blir litt av et show. Blant talerne under forumet er FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan sammen med en rekke verdensledere. Det er neppe tilfeldig og bekreftes også av konsernsjefen i en pressemelding mandag kveld. - Forumet understreker Scanias ambisjon om å lede overgangen til et holdbart transportsystem, forteller Henriksson.

Lekket smånyheter

Scania har selv bare lekket ut småting fra den nye generasjonen. Det er faktisk litt av en bragd når de klarer å holde så mye hemmelig helt frem til lansering.

Vi vet om «kollisjonsgardin»-løsningen for sidevinduene og at den gamle og nye generasjonen vil produseres parallellt en stund. Først vil langtransportbilene vises, og deretter rulles variantene ut fortløpende.

Hvor mye MAN som finnes i bilen, vet vi ikke ennå. Som kjent bedriver VW, som eier både MAN og Scania felles innkjøp og en viss komponentutvikling.

Vises på Elmia

Den nye Scaniaen vises for første gang for publikum allerede i morgen. Det er på Elmia og naturligvis vil vi også være tilstede der for å lodde stemningen.

Fra den industrielle til den digitale era

Det som er viktig å bite seg merke i, er at selv om det utvilsomt vil være en rekke spennende nytt under lanseringen rent bilmessig, er det på den digitale siden at fremtidens kamp produsentene mellom vil ligge.

Scania stiller forberedt med sin største investering noensinne.

Denne saken ble første gang publisert 23/08 2016, og sist oppdatert 06/04 2017