I Danmark får du bot for dette

Danske bileiere får bot om de ikke tyverisikrer skiltene.

Mange som har mistet skiltene sine velger å bolte dem fast for å unngå alt trøbbel et mistet eller stjålet skilt medfører. Allikevel er det fortsatt vanligst å bare ha skiltene i klips. Det blir nå forbudt i Danmark.
Mange som har mistet skiltene sine velger å bolte dem fast for å unngå alt trøbbel et mistet eller stjålet skilt medfører. Allikevel er det fortsatt vanligst å bare ha skiltene i klips. Det blir nå forbudt i Danmark. Foto: Svein-Ove Arnesen
Sist oppdatert

Å miste eller få stjålet skiltene innebærer mye trøbbel - spesielt for lastebileiere. I Norge er det slik at dersom du mister skiltet, må du omregistrere bilen. Det skal ikke koste deg noe, men det gjør det. Man må ordne med bombrikke, løyve, forsikring, fergekort, leasing og mye annet.

Et godt eksempel på et knotete regelverk i så måte, kan leses i denne artikkelen.

Må bolte fast skiltene

I gamle dager var skiltene skrudd godt fast i bilen. I senere tid har skiltene vært klipset på. Dermed er de enklere å stjele - eller miste.

I Danmark innføres om få uker et regelverk som innebærer at bileier faktisk blir bøtelagt dersom han ikke har tyverisikret skiltene.

På person- og varebiler må skiltene være sikret med minimum to bolter eller skruer. På tyngre kjøretøy er sikringen valgfritt, men sikringen skal være gjort slik at boltene er tildekket av hetter i samme farge som underlaget der boltene sitter. På den måten blir ikke fotobokser og annet utstyr forvirret. Disse hettene skal være festet slik at man må bruke verktøy for å fjerne dem.

Tyveriene redusert

Hensikten er naturligvis å redusere skilt-tyverier. Selv om regelverket ennå ikke har trådt i kraft, kan man se en markant nedgang i tyverier. Ifølge danske Applaus Bilsyn har antall stjålne skilter falt med 25% fra 2013 til 2015.

750.000 danske skilt skal mangle sikringen. Om to måneder kan de bli belønnet med en bot på 1000 kroner.

De færreste ønsker seg vel bøter for liknende i Norge. Men å skru fast skiltene kan uansett være god butikk!

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2015, og sist oppdatert 06/04 2017