Jan-Yngvar Tømmerholt er død

Jan-Yngvar Tømmerholt er død. Han døde sist onsdag, 64 år gammel, etter en tids sykdom.

En kjent profil fra transportbransjen har gått bort. Jan-Yngvar Tømmerholt er død, 64 år gammel.
En kjent profil fra transportbransjen har gått bort. Jan-Yngvar Tømmerholt er død, 64 år gammel. Foto: Svein-Ove Arnesen
Sist oppdatert
I kjent stil. Jan-Yngar tok gjerne mikrofonen på vegne av transportbransjen. Her fra et kabotasjemøte. - Hvorfor kan man ikke kun ta ett lass innenriks i Norge for å komme i posisjon for å ta et lass ut? Slik var det jo før, undret han ved en politikerdebatt for en tid siden.
I kjent stil. Jan-Yngar tok gjerne mikrofonen på vegne av transportbransjen. Her fra et kabotasjemøte. - Hvorfor kan man ikke kun ta ett lass innenriks i Norge for å komme i posisjon for å ta et lass ut? Slik var det jo før, undret han ved en politikerdebatt for en tid siden.

Jan-Yngvar var en av de virkelig markante skikkelsene i norsk transport. Mang en gang har vi skrudd på radioen og hørt hans engasjerte sjåførstemme. Det var gjerne ham NRK i Østfold ringte om de skulle ha en sprek uttalelse.

Så kunne Jan-Yngvar på sin myndige og forklarende måte sette ord på bransjens utfordringer.

Som tidligere fylkesleder i NLF for Østfold og med 14 år i selve forbundsstyret var han en god representant for transportbransjen. Mang en gang grep han mikrofonen på stormøter og stilte politikere til veggs.

Vi husker en gang vi ble med ham da han puttet noen lokale politikere inn i lastebilhytta «for å vise at veiene her er for trange til å møtes». Veien ble forbedret.

I andre lag var han en rolig, sindig herremann. En som lyttet.

Fra to til tyve biler

Transport har han alltid vært opptatt av. Tømmerholt Transport ble etablert av hans far i 1940. I 1970 overtok Jan-Yngvar som daglig leder og bygget opp bedriften fra å ha to biler til å ende opp med 20 egne vogntog i tillegg til noen innleide.

Ved tusenårsskiftet overdro Jan-Yngvar en del av aksjene til Kingsrød Transport, og i 2008 solgte han resten. Selv ble han med som trafikksjef.

Jeg skal være ærlig. Jeg kjente ham ikke veldig godt privat, men nok til at vi slo av en prat de gangene vi møttes. Som kilde og samtalepartner i viktige transportspørsmål var han en viktig støttespiller.

Skapte noe unikt

Jeg har tenkt på Jan-Yngvar de siste ukene. Jeg møtte ham på kino for noen uker tilbake. Jeg kjente ham ikke igjen. Sykdommen hadde krevd sitt. Han skottet bort på meg, og først en time ut i filmen, forsto jeg at det var Jan-Yngvar som satt der. Med en varm jakke i en varm sal og med sin kones gode arm rundt seg.

Litt skamfull syntes jeg det var for sent å nikke gjenkjennende bort. Det angrer jeg nå.

Vi lyser fred over Jan-Yngvars minne. Han ble født som transportør, og døde som transportør. På reisen skapte han noe helt unikt.

Tømmerholt er ikke bare et transportnavn i Østfold. Det er et begrep.

Denne saken ble første gang publisert 25/11 2016, og sist oppdatert 06/04 2017