Cabotagestudien:

Jeg er i gang, er du?

Fra i dag kan man laste ned den norske versjonen av Cabotagestudien til sin smarttelefon. Deretter er det bare å sette i gang og skrive bilnummer. Omtrent som i gamle dager, men i en noe mer moderne versjon.

Hvor mye ulovlig kabotasjekjøring er det i Norge? Snart får vi svaret, men vi er avhengig av DIN hjelp. 
Illustrasjonsfoto
Hvor mye ulovlig kabotasjekjøring er det i Norge? Snart får vi svaret, men vi er avhengig av DIN hjelp. Illustrasjonsfoto
Publisert Oppdatert
App´en til Cabotagestudien er lekende lett å bruke. 
Illustrasjonsfoto
App´en til Cabotagestudien er lekende lett å bruke. Illustrasjonsfoto

Etter at vi kunne fortelle at den norske versjonen av Cabotagestudien ville komme i en norsk versjon, har svært mange lurt på når applikasjonen kan lastes ned til smarttelefonen. Vel, i dag er dagen og det er bare å gå inn på AppStore eller tilsvarende steder og laste ned den nyeste versjonen som bare heter Cabotagestudien. Les mer om bakgrunnen for den nye studien HER.

Der velger man nasjonalitet og vips så er man klar til å sette i gang med å hjelpe transportforskerne med kartleggingen av utenlandske lastebiler i Norge.

Jeg er i gang

Undertegnede har gjort nettopp det. Deretter ble det en rundtur i "nabolaget", noe som resulterte i 21 rapporteringer. Med det ligger jeg faktisk på 19. plass foreløpig, men regner med at svært mange kommer til å rapportere mer enn meg. App´en er svært enkel å bruke. Man taster rett og slett inn registreringsnummeret, så blir man spurt om bilen nasjonalitet, før det hele rapporteres inkludert stedet du står på når du rapporterer. Sistnevnte skjer automatisk ved hjelp av telefonens innebygde GPS. Når det gjelder nasjonalitet så foreslår app´en nasjonalitet basert på registreringsnummeret du taster inn. Er nummeret allerede registrert med nasjonalitet så gjenkjenner systemet dette.

Ved to av tilfellene mine i dag så foreslår systemet feil nasjonalitet på skiltene. Da har jeg ganske enkelt lagt inn en kommentar som "fra Litauen" eller "fra Polen".

Ikke hengere

Det er viktig å huske på at man ikke skal sende inn registreringsnummeret til traileren eller tilhengeren. Det er trekkkvogna som er det interessante, hengerne trekkes jo hit og dit av mange forskjellige. Det er også en fordel å stå stille når man rapporterer. Dels på grunn av trafikksikkerheten, men også for at GPS-koordinatene skal fanges opp. Så stå i ro når dette gjøres! Etter hvert som man rapporterer så får man opp om samme registreringsnummer er rapportert samme dag, uke og måned. Man kan også gå inn på et kart og finne ut hvor rapportene er foretatt.

Og for de som skulle mene at dette er overvåking; når man har rapportert et registreringsnummer så blir dette umiddelbart anonymisert så ikke engang den som rapporterer finner igjen hele nummeret.

Nå håper vi at flest mulig laster ned Cabotagestudien på sin smarttelefon og begynner med registreringen. Egnede områder kan være rasteplasser, terminaler og andre steder man vet at det er stor trafikk av utenlandske vogntog. Og husk; rapporter alle som har utenlandske skilt. Ikke bare de man tror driver med ulovligheter. Svensk, dansk, tysk, polsk eller russisk, rapporter dem alle som en. Dette blir omtrent som i gamle dager da guttunger satt i veikanten og skrev bilskilt, bare på en moderne måte. Og denne gangen går registreringene til en god sak, nemlig til å fastslå hvor mange som kjører ulovlig kabotasje i Norge.

Hittil er det altfor mye synsing om hvor utbredt dette er, vi får bare en pekepinn hver gang noen blir anmeldt av kontrollørene. Les om da Schenker nylig ble anmeldt HER.

Last ned, registrer, rapporter! Det handler om framtiden til den norske transportbransjen!

Transportforskere skal nå kartlegge utenlandske lastebiler i Norge. De trenger din hjelp til registreringene. 
Illustrasjonsfoto
Transportforskere skal nå kartlegge utenlandske lastebiler i Norge. De trenger din hjelp til registreringene. Illustrasjonsfoto