- Kan gjemme sikkert 100 skolebarn i blindsona

Både samferdelsministeren og skolebarn lærte litt denne dagen.

Her kan man gjemme sikkert 100 skolebarn. Både ministeren og Isak Eide Berrefjord (9) sliter med å få øye på barna som er plassert rett foran lastebilen.
Her kan man gjemme sikkert 100 skolebarn. Både ministeren og Isak Eide Berrefjord (9) sliter med å få øye på barna som er plassert rett foran lastebilen. Foto: Jan Harry Svendsen / NLF.
Sist oppdatert
Tore Velten (T.h) lærte barna noe av det viktigste i trafikken: Hvis sjåføren ser deg, er dere venner på veien. Vink til sjåføren og gjør deg til kjenne i trafikken, formante han.
Tore Velten (T.h) lærte barna noe av det viktigste i trafikken: Hvis sjåføren ser deg, er dere venner på veien. Vink til sjåføren og gjør deg til kjenne i trafikken, formante han. Foto: Jan Harry Svendsen / NLF

Om Venner på veien

Trafikksikkerhetskampanjen Venner på veien er et initiativ fra Norges Lastebileier-Forbund (NLF) i samarbeid med If, med støtte fra Samferdselsdepartementet og Trygg Trafikk.

Målgruppen er barn i de tidligste skoletrinnene, som får besøk av en lastebil på skolen og blir fortalt om de viktigste trafikksikkerhetsfaktorene. Undervisningsopplegget blir ledet av NLF-representanter med spesialkompetanse innen trafikksikkerhet og opplæring.

Venner på veien blir allerede utført på skoler over hele Norge. Målsetningen er å nå ut til flest mulig barn i alderen 6-9 år.

At blindsonene til lastebilen er store, er noe alle burde vite. Dessverre er det ikke slik. Nettopp derfor er det viktig med opplysningsarbeid.

I Danmark har DTL i en årrekke reist rundt og undervist skolebarn. Her hjemme har flere aktører gjort det samme. For en tid tilbake omtalte vi Banksjef-sjåføren som dro igang et prosjekt for å lære skolebarn om blindsoner i Vang.

Tore Velten som lærer

Også NLF har jobbet med dette gjennom flere år og forleden stilte organisasjonen opp for tredje klassetrinn på Hoffvangen skole på Toten. Lærer for dagen var nestleder i NLF, Tore Velten. Blant elevene denne dagen befant en relativt høy herremann seg. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen var nemlig også til stede.

– Det skal være trygt å ferdes i trafikken. Å sørge for at de omgås lastebiler på en sikker måte, at de er klar over blindsoner og stoppelengder, er informasjon som er viktig å få ut til barna, sier Solvik-Olsen.

En av de heldige som får sitte bak rattet på en ekte lastebil, er Isak Eide Berrefjord (9). Med samferdselsministeren som assistent blir blindsonene foran og på sidene grundig undersøkt. Likevel greier han ikke å få øye på alle barna som står plassert rundt lastebilen.

– Du kan sikkert gjemme et hundretalls barn i disse blindsonene, hvis du pakker de tett nok sammen, sier Solvik-Olsen mens han strekker hals over dashbordet.

– Det er utrolig mye en ikke ser, konkluderer han. Dette kan Isak bekrefte. Vi tipper denne dagen trolig vil stå igjen som den viktigste dette skoleåret.

Den siste tiden har også en annen opplæringsvideo gått rundt på sosiale medier. Her lærer du ett og annet om blindsoner på 80 sekunder. Klikk i videoen under.

Statens vegvesen - Blindsone (80 sek)

 

Denne saken ble første gang publisert 02/06 2016, og sist oppdatert 06/04 2017