Sjekk disse dekk- og kjettingtallene

Etter to ukers grensekontroll på Kilpisjärvi mellom Norge og Finland, har over halvparten av østeuropeiske tilhengere fått bruksforbud.

Nedslående og avslørende om dekk. Det er store forskjeller mellom nasjonalitetene.. Tallene etter to ukers grensekontroll er klare
Nedslående og avslørende om dekk. Det er store forskjeller mellom nasjonalitetene.. Tallene etter to ukers grensekontroll er klare Foto: Frode Tellevk
Publisert Oppdatert
Mange slet med mønsterdybden da de skulle passere grensevaktene i nord.
Mange slet med mønsterdybden da de skulle passere grensevaktene i nord. Foto: Frode Tellevik

Ferske tall fra Statens vegvesen konkluderer med at 38 av 79, altså halvparten av de kontrollerte tilhengere fra Øst-Europa, ble ilagt bruksforbud på den norsk-finske grensestasjonen langs E8.

I samme periode fikk 4 av 54 tilhengere på norske vogntog samme reaksjon.

På selve lastebilen eller trekkvognen var tallene noe bedre. 7 av 81 kontrollerte østeuropeiske fikk bruksforbud, mens det ikke ble reagert mot noen av de 59 norske lastebilene som ble sjekket ut på Kiplisjärvi tollstasjon i samme periode.

Tall fra resten av region nord i samme periode forteller at 87 av 254 kontrollerte østeuropeiske tilhengere har fått bruksforbud, mens 13 av 435 norske tilhengere ikke hadde alt av dekk og kjetting på stell.

For motorvogn er tilsvarende tall 13 bruksforbud av 308 kontrollerte fra Øst-Europa, mens bare 1 av de 594 kontrollerte trekkvognene og lastebilene med norske skilt ble nektet å kjøre videre.

Faksimile tabell oversendt fra Statens vegvesen, Trafikant- og kjøretøyavdelingen. Øverste tabell er lastebilene, nederste er tilhengerne.
Faksimile tabell oversendt fra Statens vegvesen, Trafikant- og kjøretøyavdelingen. Øverste tabell er lastebilene, nederste er tilhengerne.

Mer bakgrunnsstoff om kontroller og konsekvenser finner du i neste utgave av TransportMagasinet. Klikk her for abonnement.

Sannhetens øyeblikk. Nesten halvparten av hengerne fra Øst-Europa var ikke egnet for norsk vinter, viser kontrollene de siste ukene.
Sannhetens øyeblikk. Nesten halvparten av hengerne fra Øst-Europa var ikke egnet for norsk vinter, viser kontrollene de siste ukene. Foto: Frode Tellevik