Kjørte på tre identiteter

Hadde kjørt nesten 50 timer uten godkjent døgnhvil da han ble stanset.

Bilens utskrift viser tre sjåfører og alt i orden. Men når samme sjåfør har kjørt hele tiden, er det alvorlige brudd på kjøre- og hviletid.
Bilens utskrift viser tre sjåfører og alt i orden. Men når samme sjåfør har kjørt hele tiden, er det alvorlige brudd på kjøre- og hviletid. Foto: Statens vegvesen
Sist oppdatert

Torsdag i forrige uke ble det stanset en øst-europeisk sjåfør i et svenskregistrert vogntog på kontrollstasjonen ved Jessheim.

Sjåføren snakker relativt greit engelsk frem til kontrollørene tar utskrift av fartsskriveren og ser at det like forut for kontrollen var skiftet sjåførkort. Da kontrollørene etterspør hvor denne sjåføren er, sier den stoppede sjåføren, «bad english» og vil ikke si stort mer.

Finner flere sjåførkort

- Vi bestemmer oss for å ringe politiet som ransaker hytta. Da finner de to sjåførkort i tillegg til sjåførens. Begge sjåførkortene er øst-europeiske og sjåføren bare rister på hodet og forteller via tolk at han ikke aner hvor disse sjåførene befinner seg. Det forteller Bjørn Uno Rogneby ved Jessheim kontrollstasjon til tungt.no.

Det er demed skjellig grunn til mistanke om at sjåføren har kjørt på hele tre identiteter den siste tiden. - Dersom vi ser på utskriften og ville antatt at det i realiteten var tre sjåfører involvert, ser alt riktig ut. Ved en kontroll av sjåføren i ettertid, ville vi dermed ikke funnet noen brudd.

Men slik er det altså trolig ikke. Han har høyst sannsynlig kjørt på hele tre identiteter.

Dermed mistet sjåføren føreretten frem til saken er avgjort i retten.

Grove brudd

Det er også relativt grove brudd vi snakker om. Lengste tid bilen har stått stille er 4 timer og 12 minutter i løpet av de siste to døgnene før bilen ble stanset og det det er registrert nesten 50 timer uten godkjent døgnhvil.

- Det er ikke godt å vite hvor lenge han hadde fortsatt å kjøre dersom vi ikke hadde stanset ham, avslutter en hoderystende Rogneby.

Bjørn Uno Rogneby og kontrollørene hans ved Jessheim stanset forrige uke en sjåfør som trolig har kjørt på ikke mindre enn tre identiteter.
Bjørn Uno Rogneby og kontrollørene hans ved Jessheim stanset forrige uke en sjåfør som trolig har kjørt på ikke mindre enn tre identiteter. Foto: Svein-Ove Arnesen

Denne saken ble første gang publisert 18/02 2016, og sist oppdatert 06/04 2017