kOMMENTAR:

Episk omdømmeblemme for Girteka

«Den drukner ei som henges skal». Et sykkeltyveriforsøk tok av i går.

Sykkeltyveriforsøk i Troms, godt dokumentert av familiefar
Sykkeltyveriforsøk i Troms, godt dokumentert av familiefar Foto: Faksimile fra facebook
Publisert Oppdatert

KOMMENTAR: For Girteka er denne saken så flau at det beste de kan håpe på at den er så flau at selv ikke kundene orker å tenke på den.

Det minst like betenkelige er at vi har et hemningsløst facebook-kommentariat av «rotnorske» tilskuere som åpenbart mener det er helt ok med grov tortur og bestialske henrettelser. Det er like flaut.

Saken er fremstilt som følger:

To menn med blå, litauisk registrert Mercedes Actros og semitrailer med Girteka-logo var i ferd med å lempe fem, seks barnesykler inn i henger da de ble overrasket av en familiefar, ifølge facebookprofil en sjåfør ved Nortura, som hadde hentet sin datter fra skolebussen. Stedet er busslomme ved Lamo i Troms.

Vedkommende familiefar blir steik forbanna. Han avverger deretter tyveriet gjennom verbal utskjelling og det vi må anta er tydelig kroppsspråk. Han rekker også å dokumentere forholdet med bilder. Saken havner både hos politiet og på facebook. Og etter stor og hissig aktivitet på facebook havner den også hos NRK.

Hvordan skal man takle slikt?

Ingen er vel i tvil om at dette er en sak med alle de klassiske ingrediensene til å eksplodere i kjent filmmanusstil:

«Stor, stygg bølle stjeler godteri fra barn. Lokal helt står opp mot bøllene. Mobben følger opp og truer med å brenne ned byen i samme slengen».

At familiefar er en hverdagshelt vi alle kan beundre for sin handlekraft, det er helt klart. Kudos!

Og at det ligger en solid dose ekte og legitimt raseri bak mange av ytringene er lett å forstå. For sykkeltyveri, selv fra barn, er ikke verdens undergang. Det er historikken og regien her som gjør det til dråpen som renner over. Det bør politikere og ledere i alle relevante etater være oppmerksom på. Enten det er berettiget eller ei, følelsen av å bli invadert av aktører som samvittighetsløst tar seg til rette i matfatet er åpenbar både i vår bransje og flere andre sektorer.

Men i hvor stor grad denne glohete facebookresponsen om å gjeninnføre middelalderens metoder (henging, grilling, knusing, kutting) er representativ for folk, det bør sees på med helt egne briller. Jeg er ikke særlig i tvil om at det i dette kommentarmaterialet finnes en betydelig andel samfunnsfiendtlige troll inne blant ellers fornuftige mennesker som har mistet hodet over tastaturet en mandags kveld. Den cocktailen er eksplosiv.

Og Girteka da? Kommunikasjonssjef Kristian Kaas Mortensen har beklaget kraftig til vedkommende familiefar, aktivt kommentert på facebook, og blitt intervjuet i Nordlys og NRK. - Jeg er flau og skamfull, sier han til statskanalens journalist. Erstatning er tilbudt. De to sjåførene vil få sparken.

Til undertegnede sier Mortensen det samme på telefon nå i morges. Alle klassiske kommunikasjonsgrep for å møte hendelsen er tatt. Med registreringsskilt oppgitt vet de nøyaktig hvem dette er.

Men også Mortensen uttrykker forferdelse over hva som uttrykkes i saken på facebook. Tar man dem bokstavelig, kan man godt frykte for sjåførenes liv.

Omdømmet = bildet publikum husker

Jeg tror likevel Girteka og Mortensen defacto må til med hardere lut, ihvertfall om bildet skal balanseres på kort sikt. Enten legge seg flatere, starte en storstilt sjarmkampanje, eller annet.

For selskapet som nettopp har «bevist» gjennom en rapport fra advokatene Hjort at de faktisk ikke er anmeldt for mer enn lommerusk de siste tre årene. De er nå i offentlighetens øye anmeldt på nytt. For «forsøk på sykkeltyveri».

Stort lavere kommer man jo ikke. Eller kanskje glemmer vi hele saken?