Treff nå i helgen: Venter 60-70 kranbilgærninger

Og en haug med spennende kranbiltilbehør. Det er kranbiltreff i Vestfold på lørdag.

Her er gutta som skal ha treff – med kranfaget i fokus. Det skjer 14. april på Tverrmyra industriområde, med adresse Langmyra 3, 3185 Skoppum.
Her er gutta som skal ha treff – med kranfaget i fokus. Det skjer 14. april på Tverrmyra industriområde, med adresse Langmyra 3, 3185 Skoppum.
Sist oppdatert

- Jeg er så klar som jeg kan bli, sier treffsjefen. - Og vi kan skilte med verdenspremiere på en 135-tonnmeter fra Palfinger...

Kranbilsjåfør Hans Olav Askjer (29) er en lun figur fra sentrale strøk av Vestfold. Til daglig er han å finne bak rattet og kranspakene i en relativt rått utstyrt MAN og henger med 60-tonns HMF-kran. Mye av kjøringen går for Optimera.

Bil, henger og kran er for øvrig ganske personlig utstyrt også, dekorert med Reodor Felgens omgangskrets og livsvisdom. Og som andregenerasjon i Olav Askjer Kran og Transport AS, er det naturlig å tenke at dette kom inn med morsmelken. Men nå varsles en nyvinning fra Hans Olav og en gjeng likesinnede.

– Tanken bak kranbiltreffet er å samle oss kranbilgutta til en sammenkomst for både faglig og hyggelig samvær. Folk i alle aldere er invitert, uansett utstyr, så lenge de har med seg ei kran.

– Hvor og når?

– Det skjer lørdag 14. april her i Skoppum. Slikt som dette passer jo aldri for kranbilsjåfører, men det har vært viktig å i det minste time det før det største båtsesongrushet.

– Er ikke kran litt sært?

– Joda. Jeg har ikke hørt om rene kranbiltreff før, men har savnet det selv. Det er jo det jeg gjerne kikker på på treff. Lastebilfolk er et sært miljø i utgangspunktet - og vi kranfolk er noen særinger blant dem igjen. På hvilket som helst storbiltreff, så samler kranbilfolket seg for seg selv. Og dermed bestemte jeg meg like gjerne for å lage et eget treff for bare oss med kranbiler, sier han og gliser. – Kran er kran.

– Hvem står bak?

– Det er stort sett bare jeg, da. Det begynte med tanken om noe sosialt og hyggelig – og så har det ballet på seg. Er noen krankamerater med i bakgrunnen, og så har jeg støtte av fattern.

– Hvor mange?

– Jeg vet selvsagt ikke hvor mange som kommer ennå, men har en tanke om drøyt 100 lastebiler. Vi har rundt 14 mål til selve treffet. Her regner jeg med at vi kun har trekkere og biler med plan, og har ordnet egen parkering for dem som har med tilhengere.

– Lokaltreff, eller noe større?

– Vi diskriminerer ikke folk uttafor distriktet nei. Vestfold er et lite fylke med forholdsvis mange kranbiler. Det er likevel godt samarbeid i bransjen

Med seg på ide- og arrangørsiden har Hans Olav (i midten) disse fire gutta krutt:
Kenneth Vedvik hos Arild Vedvik Kran og Transport AS, Volvo FH
Dagfinn Myrvollen hos Myrvollen Transport AS, Scania R520
Joakim Fuglenes hos Asbjørn Næss Transport AS, Scania R520
Hans Wold hos AS Viking, Volvo FH
Med seg på ide- og arrangørsiden har Hans Olav (i midten) disse fire gutta krutt: Kenneth Vedvik hos Arild Vedvik Kran og Transport AS, Volvo FH Dagfinn Myrvollen hos Myrvollen Transport AS, Scania R520 Joakim Fuglenes hos Asbjørn Næss Transport AS, Scania R520 Hans Wold hos AS Viking, Volvo FH

– Hva skiller et kranbiltreff fra et vanlig lastebiltreff?

– Selv om det er festivalrelatert, er det en klar plan om å holde en tydelig og faglig rød tråd gjennom hele treffet. Målet er et seriøst treff hvor folk kan hygge seg med det vi alle jobber med til hverdags.

Og så har vi jo en del trekkplaster da. Selv er jeg veldig glad i store kraner og annet spesialtransportutstyr, og jeg regner med at jeg får tak i de største kranene fra hvert merke. Den største blir vel en 185-tonnmeter. Og om jeg er heldig, får vi med oss en europapremiere på en 135-tonnmeter fra Palfinger.

Selv stiler vi med 11 biler, blant annet et nybygg på next gen Scania, en treakslet bil med uttrekkshenger spesiallaget for takstoler.

Jeg vet det er flere som sikter seg inn med nybygg til treffet, så selvsagt vanker det også pokal og premie for fineste kranbil. Jeg har jo en viss forhåpning om at det kan bli vandrepokal …

– Kommer bare sjåfører og bileiere, eller de som leverer kran også?

– Definitivt begge grupper. Meningen er at folka skal få muligheten til å utveksle tanker og erfaringer med sitt utstyr både med hverandre og med påbyggerne.

Vi har allerede fått bekreftet at Palfinger, HMF og Faymonville (trailerpartner), Copma Cranes, Arka, Fassi og kanskje Hiab, som alle er påbyggere, vil stille med stand på dagtid. I tillegg en god del mindre leverandører av løfteutstyr og slikt.

– Hva slags fasiliteter krever kranbilfolket da?

– Vi rydder plassen her hvor lastebilene står på bildet, slik at vi skal kunne få plass til flest mulig. Jeg tenker å stille med noen kullgriller, bord og benker slik at folk kan hygge seg med mat og drikke utover kvelden. Jeg åpner så klart opp for at folk kan få overnatte om det er ønskelig. Det blir festivaldoer, slik at vi har sånt på stell.

– Nødvendig å melde seg på eller?

– Her er det bare å stille opp, de som bare vil kikke kan det også. Blir det mange får man bare gå tett. Det er kanskje greit at folk vet at dette ikke er et kommersielt treff vi skal tjene penger på, men vi skal ikke tape noe heller, så man må betaler for pølser og sånt.

– Og hvis man lurer på noe – Ring Olav?

– Hehe. Det er en klassiker her i Vestfold, da, men altså, det skjer på Tverrmyra industriområde, med adresse Langmyra 3, 3185 Skoppum. Ring 482 60 868 hvis du lurer på noe.