Stoppet med falsk førerkort for norsk bedrift

... men hvordan kan arbeidsgiver vite dette?

Sjåføren er også tidligere stanset.
Sjåføren er også tidligere stanset. Foto: Statens vegvesen
Sist oppdatert

Det hører dessverre ikke til sjeldenhetene at norske kontrollører stanser sjåfører med falske førerkort. Men at de kjører for norske bedrifter er ennå ikke hverdagsmat.

For omkring en uke siden ble sjåføren av denne bilen stanset på vekta ved Jessheim.

- Vi mistenkte relativt raskt at førerkortet ikke var ekte, forteller Bjørn Uno Rogneby ved Jessheim trafikkstasjon til tungt.no. Men sjåføren var beinhard og ga seg ikke på at førerkortet var autentisk og utstedt i Polen.

Det endte med at vi tok førerkortet med til dokumentgransking ved Gardermoen flyplass. Der ble det kjapt avslørt at førerkortet var falskt, forteller Rogneby.

- Har sjåføren tidligere blitt stanset i kontroller?

- Ja, han har blitt stanset en gang tidligere. Bilen han da kjørte, sto registrert på Oslo kommune og renholdsetaten.

- Så han kan med andre ord har kjørt i lang tid og kanskje bare med førerkort for personbil?

- Ja, denne bilen han nå ble stanset i har han kjørt stort sett siden i mai.

Det er skremmende at sjåfører som kanskje ikke en gang har sertifikat for annet enn personbil kjører tunge kjøretøyer på norske veier, sier Rogneby og forteller at sjåføren nå er tatt hånd om av politiet.

- Hva tenker du om arbeidsgiveren? Hvordan kan han vite at sertifikatet er falskt?

- Det kan ofte være vanskelig for arbeidsgiveren å vite dette, men jeg vil tro arbeidsgivere med sjåfører som har falske førerkort må være veldig glade for at vi luker ut disse sjåførene før en alvorlig ulykke skjer, avslutter Rogneby.

Vi sjekker det vi kan

- Hva skal jeg si? Vi kvalitetssjekker så langt vi klarer, forteller daglig leder i SH Transport i Drammen, Jens Fredriksen. Det var i denne bedriften sjåføren var ansatt.

- Vi har faktisk avslørt flere sjåfører som tilsynelatende har alt på stell, men som ved praktisk kjøring viser at de umulig kan ha korrekt kompetanse. Da sender vi dem rett ut av døren. Vi har en dyktig faglærer ved kompetanseskolen vår som er med alle jobbsøkere og kontrollerer. Alle må naturligvis på kjøretest. Men det er umulig for oss å avgjøre om et sertifikat er ekte eller ikke, avslutter Fredriksen.

Denne saken ble første gang publisert 22/10 2018, og sist oppdatert 19/10 2018