Lesestoff på første klasse

Ivar Os vokste opp blant ukeblader og tok tidlig ansvar for distribusjonen i foreldrenes ukebladsentral. I dag driver han Nord-Norges største private distribusjonsfirma, som tilbakelegger 2 millioner kilometer hvert år.

Driftsleder Jonny Bregge (f.v.), daglig leder Ivar Os og enearving Stian Os leder en overskuddsbedrift og er blant de største innen distribusjon i Nord-Norge.
Driftsleder Jonny Bregge (f.v.), daglig leder Ivar Os og enearving Stian Os leder en overskuddsbedrift og er blant de største innen distribusjon i Nord-Norge.
Publisert Oppdatert
- Aviskontraktene er løpende og går ikke ut på dato. Man har dem så lenge man gjør en god jobb til riktig pris, sier Ivar Os.
- Aviskontraktene er løpende og går ikke ut på dato. Man har dem så lenge man gjør en god jobb til riktig pris, sier Ivar Os.
Stian Os har allerede solid erfaring innen distribusjon, sine 23 år til tross. 
Han har vært utplassert i hele rutenettet og er i dag en av fire i administrasjonen.
Stian Os har allerede solid erfaring innen distribusjon, sine 23 år til tross. Han har vært utplassert i hele rutenettet og er i dag en av fire i administrasjonen.

Det er midnatt i Harstad. De fleste vurderer tannpuss og en tur over dynetoppen til puteland. Men før de trekker for gardinene ser de kanskje varebilene fra Bodø, Narvik, Tromsø og Lofoten som nærmer seg byen.

Polaris Trykk er målet. Snart trykkes VG og Dagbladet og rotteracet begynner.

Fra Os Expressene stiller som vanlig Stig Simonsen fra Narvik og en kollega fra Ballangen. Idet tykkeriet starter, kommer avisene fortløpende på samlebåndet og dyttes inn på de respektive bilene.

Siden 1979

Landets nordligste trykkeri for VG og Dagbladet forsyner halve landet, fra Mo i Rana til Svalbard. Logistikken er krevende.

Ivar Os var heldig og fikk kontrakten på denne kjøringen allerede i 1979.

- Det startet i liten skala i 1979. Det var bare med selv og en ansatt i halv stilling den gang. I dag er vi 45 ansatte med rundt 35 årsverk, forteller Ivar.

Oppdragsgiver i 1979 var Narvesen Engros.

I 1986 startet VG og Dagbladet sin egen distribusjon og da de begynte å trykke i Harstad i 1996 startet også ekspansjonen hos Os Expressene for alvor.

30 prosent

- Vi kjører tre ukentlige runder med ukeblader i tillegg til avisene hver natt.

Lokalavisen Fremover distribuerer vi til de fleste abonnentene, men her bruker vi også innleide transportører.

Lesestoff utgjør rundt 30 prosent av omsetningen. På de største bilene handler det om Schenker sitt stykkgods som vi laster i Narvik etter togankomst og distribuerer i Harstad. Vi kjører også fra Rema 1000 sitt regionlager i Narvik til butikkene i nord.

Smådistribusjon, som melk, øl, brus og stykkgods fra egen terminal er også en daglig rutine, forklarer Ivar.

Raskere enn Posten

Distriktet han snakker om strekker seg fra Bodø i sør til Tromsø i nord, og gjerne enda lenger. Her har Os Expressene daglige ruter som også inkluderer Lofoten og Vesterålen. Nord-Troms og Alta dekkes også daglig, i tillegg til sporadiske hasteturer til resten av landet.

- De siste årene har stadig flere kunder oppdaget vårt enorme rutenett. Blir et kolli levert her i Narvik før klokka 23 på kvelden kan vi levere til hele vårt operasjonsområde tidlig neste morgen. Slik vil det også være motsatt vei.

Ikke engang Posten klarer å henge med i dette tempoet.

Topp utstyr

Tilbake i Harstad er Stig Simonsen snart ferdig å laste. Han bør være av gårde til klokka 03. Distribusjonen starter idet han passerer Tjeldsundbrua. Herfra til Narvik skal butikker og andre utsalgssteder forsynes. Sentrum av Narvik overlater han til en annen bil, mens han selv fortsetter i områdene rundt. Bilen som skal til Bodø bytter sjåfør her før den fortsetter.

- Det er vel ingen ideell jobb hvis man har familie, men jeg er singel og har drevet med dette i fem år nå, sier Stig. Han er vanligvis ferdig på jobb mellom 06 og 07 om morgenen.

Arbeidsredskapen har han lite å utsette på.

Ferskvare

Ivar Os topper bilene med utstyr etter hvor lange ruter de skal operere på. Bodøruten er lengst og bytter bil en gang i året.

- Erfaringene våre tilsier at Mercedes Sprinter er i en annen klasse enn konkurrentene. Den tåler adskillig mer. Dyrere i innkjøp, ja, men vi får også mer igjen når vi selger dem. Regnskapet blir på ingen måte galt for oss. Vi kjører ferskvare som må raskt frem. Derfor trenger vi det beste. Bilparken vår er i snitt 18 måneder gammel og vi bytter bilene ut etter rundt 300 000 kilometer, sier Ivar.

Mercedes

Med 25 Mercedes i stallen er Ivar Os en av de store vare- og lastebilkundene i regionen. Forhandler Salminen AS i Harstad nyter godt av den stadig ekspanderende kunden fra nabobyen og har lagt til rette med eget servicepunkt i Narvik.

- De senere årene har vi også satset på større biler. Da Schenker inviterte til samarbeid kom også behovet for tyngre materiell, så i dag har vi tre vogntog av typen Actros og ti lastebiler fordelt på Axor og Atego, i tillegg til 11 Sprinter-varebiler, oppsummerer Ivar.

I 2011 hadde bedriften 3 millioner kroner i overskudd i tillegg til solid egenkapital.

- Med tanke på at bare 21 prosent av norske transportforetak går med overskudd, føler vi at vi får det bra til, avslutter Ivar Os.

Stig Simonsen bruker natta til å kjøre aviser. Her laster han på trykkeriet i Harstad, slik han gjør hver kveld fra midnatt og utover.
Stig Simonsen bruker natta til å kjøre aviser. Her laster han på trykkeriet i Harstad, slik han gjør hver kveld fra midnatt og utover.