Vanvittig forbikjøring:

Livsfarlige utlendinger!

Yrkessjåfør Vidar Fransplass fikk festet den vanvittige kjøringen av tre litauiske vogntog til film i sommer. Bare flaks forhindret at dette ikke endte i en katastrofe!

Det litausike transportselskapet Skandeka kjører mye i Norge. I sommer sjokkerte de medtrafikkanter med hasardisøse forbikjøringer.
Det litausike transportselskapet Skandeka kjører mye i Norge. I sommer sjokkerte de medtrafikkanter med hasardisøse forbikjøringer.
Publisert Oppdatert

De siste par årene har det blitt mer og mer vanlig å montere et lite kamera i frontruta på lastebilen, som kan benyttes til å dokumentere hva som skjer på veien, for eksempel i forbindelse med en ulykke. Noen av filmene er mer spektakulære enn andre, men vi har ikke sett maken til filmen Vidar Fransplass lastet opp på YouTube tidligere. Tre vogntog fra det litauiske transportselskapet Skandeka foretar en svært hasardiøs forbikjøring av to vogntog og en personbil, på en strekning der de umulig kan ha oversikt over motgående trafikk.

Mest sannsynlig har de kjørt med intern kommunikasjon der sjåføren i det første vogntoget har kjørt "los" og rapportert til de to etterfølgende hvordan trafikken ser ut.

-Dette skjedde på E6 ved Rosten i Oppland. Jeg husker ikke nøyaktig datoen, men det var en dag mot slutten av sommeren. Jeg passerte Hydro på Dovre, der det er 60-sone. Jeg så at de kom i friskt driv bak meg og tenkte at her er det noen som har veldig dårlig tid. De lå bak og jakta på meg en stund. I speilet kunne jeg se at de flere ganger la seg ut over gulstripa for å se om de kunne komme forbi, forteller Vidar til TransportMagasinet.

</p> <h4>Idiotkjøring</h4> <p>Etter at 60-sonen var unnagjort kom de til Dovreskogen. Der er det 80 km/t og gjennomsnittsmåling. Rett før siste kamera i gjennomsnittsmålingen, startet det første vogntoget av de tre sin ville forbikjøring.</p> <p>-Foran meg hadde jeg et annet vogntog, og foran der igjen lå det en personbil. Jeg satt egentlig bare og ventet på dem og passet på å slå på kameraet jeg har i frontruta. Plutselig begynner den ene litaueren å kjøre forbi. Rett etter kommer nestemann, før det tredje legger seg på hjul. Jeg ble bare helt målløs! Det var ingen grunn til å kjøre forbi, farten vi lå i var mellom 80 og 85 km/t. I tillegg var det uoversiktlig der, forklarer Vidar.</p> <p>-Hva tenkte du da du så alle tre kjørte forbi?</p> <p>-Jeg satt egentlig å lurte på hva jeg skulle gjøre om det kom noen i møte. Om jeg måtte legge meg i grøfta. Heldigvis gikk det bra. De satt nok med samband, men allikevel er jo dette livsfarlig! Det betyr jo at de to bakerste overlater til den første sjåføren å avgjøre om det er greit å kjøre forbi. De tjente for øvrig ikke noe som helst på den ville ferden. Knappe to kilometer etterpå var det stopp på grunn av veiarbeid i forbindelse med et rasområde. Der sto de rett foran oss og ventet på grønt lys. Disse bilene ser jeg i Gudbrandsdalen hele tiden, så dette veiarbeidsområdet må de ha vært klar over. Dette var bare idiotkjøring, avslutter Vidar Fransplass.</p> <p> <strong>Vi har sendt en mail med link til filmen, til ledelsen i Skandeka i Litauen. De har så langt bare svart at de skal ha et møte om dette i nær framtid. Vi har fått tips om at det er en norsk oppdragsgiver som benytter seg av disse bilene hele tiden. I skrivende stund jobber vi med å få verifisert disse tipsene.</strong> </p> </div>