Lover dieseljuks-kontroller

Kontroll med bruk av avgiftsfri diesel er for dårlig. Nå lover samferdselsministeren tiltak.

Det er sporadiske kontroller rundt farget diesel. Sist denne redaksjonen var med på en landsomfattende kontroll var i 2008, men vi er kjent med at det også utføres kontroller i forbindelse med store samarbeidskontroller der både vegvesenet og tollvesenet er tilstede. Allikevel: De fleste vi har pratet med har aldri blitt kontrollerte.
Det er sporadiske kontroller rundt farget diesel. Sist denne redaksjonen var med på en landsomfattende kontroll var i 2008, men vi er kjent med at det også utføres kontroller i forbindelse med store samarbeidskontroller der både vegvesenet og tollvesenet er tilstede. Allikevel: De fleste vi har pratet med har aldri blitt kontrollerte. Foto: Njål Hagen
Sist oppdatert

Rykter om utstrakt bruk av farget diesel, dukker opp fra tid til annen. Samtidig er det ingen hemmelighet at det er svært lite kontroller på området.

For omkring en måned siden stilte medlem i Transportkomiteen, Roy Steffensen, et skriftlig spørsmål til samferdselsministeren om hva han ville gjøre med saken.

Lover store kontroller

Nå svarer ministeren at han har bedt Vegdirektoratet om å øke innsatsen overfor problemet.

I tillegg skal vegvesenet nå gjennomføre en kampanje og gjennomføre store kontroller i flere uker.

Dette for å finne omfanget av problemet og straffe juksemakerne.

Ettersom det er avgifter det her snyltes på, vil også tollvesenet bli involvert i satsningen, melder Solvik-Olsen.

Sist vi var med på en landsomfattende dieselkontroll var i 2008. Dengang ble ikke mange vogntog tatt med farget diesel. Derimot var det enkelte personbilister samt varebilfolket som syndet mest.

Allikevel - mye har skjedd på disse årene. Blant annet stjeles det nå store mengder diesel fra anleggsområder. Mye av denne dieselen blir trolig tanket over på vogntog som går på norske veier. Et økt fokus på farget diesel vil derfor også kanskje legge en demper på slike tyverier?

Denne saken ble første gang publisert 25/09 2015, og sist oppdatert 06/04 2017