Makedoner med falsk førerkort - og falsk pass

Falsk fyr stanset i kontroll. Saken er identisk med makedoner-saken som vakte enormt oppstyr i Sverige.

Førerkortet ser ved første øyekast ekte ut. Senere viste det seg at også passet var falskt.
Førerkortet ser ved første øyekast ekte ut. Senere viste det seg at også passet var falskt. Foto: Statens vegvesen
Sist oppdatert
Bjørn Uno Rogneby og mannskapene ved Jessheim trafikkstasjon avslørte 10 falske førerkort i 2014. Kvaliteten varierer. I dette tilfellet måtte et trenet øye til for å se at det var falskt. Gadd vite hvor mange kontroller han har klart seg gjennom?
Bjørn Uno Rogneby og mannskapene ved Jessheim trafikkstasjon avslørte 10 falske førerkort i 2014. Kvaliteten varierer. I dette tilfellet måtte et trenet øye til for å se at det var falskt. Gadd vite hvor mange kontroller han har klart seg gjennom? Foto: Svein-Ove Arnesen

Det var under denne ukens ekstra fokus på tunge kjøretøy at en sjåfør med et bulgarsk-registrert vogntog i går kveld ble vinket inn på kontroll på E16 ved Nybakk.

Les også: Tungbilkontroller over hele Europa

Ved kontrollen var også vegvesenet tilstede og da kontrollørene så førerkortet, fattet de mistanke.

- Førerkortet så ved første øyekast helt riktig ut, men ved nærmere undersøkelse viste det seg at det manglet de innlagte sikkerhetsdetaljene som avgjør om det er autentisk. Det forteller Bjørn Uno Rogneby ved Utekontroll Romerike.

Nå ligger tilfeldigvis Romerike så nær Gardermoen at de av og til kan bruke dokumentkontrollen der for å avgjøre saken.

God forfalskning

- Førerkortet var så godt forfalsket at et utrent øye neppe ville sett at det var falsk. Det kunne altså fort gått rett gjennom kontrollen, sier Rogneby. Han og hans avdeling har hatt stort fokus på dette i en årrekke og er trolig blant de i landet som har hatt mest fokus på nettopp dette.

- Hva slags gods kjørte han og hvem kjørte han for?

- Ut fra fraktdokumentene så vi at han kjørte forskjellig stykkgods mellom Norge og Sverige. Det later ikke til å være noe fast kjøring, men at han har tatt de turene han fikk. Det har vært litt forskjellige oppdragsgivere og speditører på hver tur. Da vi stanset ham, var han tom.

Det er også litt vanskelig å henge dette på transportør eller speditør. Når forfalskningen er så god som i dette tilfellet, kan hverken speditør eller bileier lastes, hevder Rogneby som forteller at bilen fortsatt står på Jessheim og at politiet har tatt nøklene. Selv har de skrevet anmeldelse grunnet falsk førerkort.

Falsk pass også

Men det stoppet ikke der. Politiet ba nemlig om å få se på passet til sjåføren. Også det viste seg å være falsk. Ifølge både pass og førerkort var sjåføren fra Bulgaria, mens han i realiteten var makedonsk.

Makedonia er ikke en del av EU, og man må ha en spesiell godkjenning for å ta jobb i et EU-land, noe man slipper om man har et gyldig bulgarsk pass.

Kvalifiserer til ubetinget fengsel

Vi ringer politiet og politiadvokat Fanny Tysland bekrefter saken. Men ikke så mye mer. - Den klare hovedregelen er at dersom man fremviser falske papirer overfor politiet, vil dette kvalifisere til ubetinget fengsel. Etter en helhetsvurdering i denne konkrete saken er det ilagt et forelegg for å igangsette utvisning, sier Tysland.

Hun ønsker ikke å si noe om størrelsen på forelegget, om det er vedtatt, eller om sjåføren ennå er utvist.

- Endelig utfall er ikke gitt, avslutter hun.

Identisk sak satte igang «Här stannar Sverige»

Dermed begynner det å bli interessant. I Norge har vi hatt noen tilfeller av makedonere med bulgarske førerkort og makedonsk pass. Det behøver ikke nødvendigvis være kriminelt. I dette tilfellet er dog begge dokumentene falske og dermed er saken identisk med en sak i Sverige som har vakt enorm oppsikt og som faktisk i sin tid startet bevegelsen «her stannar Sverige».

Det dreide seg også om en makedonsk sjåfør med bulgarske papirer. I Sverige ble han frikjent. Saken ble anket og kom opp i svensk rett forrige uke. Avgjørelsen i Sverige ventes til neste uke.

Les også: Nok er nok for titusener sjåfører. Nå stanser de bilene.

Stjernebilen skinner for seg selv. Sjåføren er utvist og politiet har nøklene.
Stjernebilen skinner for seg selv. Sjåføren er utvist og politiet har nøklene. Foto: Statens vegvesen

Denne saken ble første gang publisert 09/10 2015, og sist oppdatert 06/04 2017