Makedonsk rømling dukket opp igjen!

Stakk av fra Svinesund i våres, tatt på nytt nå, men politianmeldelsen er allerede henlagt.

Den makedonske sjåføren stakk av fra Svinesund i våres. Nå dukket han opp igjen i en annen lastebil. Statens vegvesen valgte denne gangen å låse fast bilen. Foto: Tormod Magelssen
Den makedonske sjåføren stakk av fra Svinesund i våres. Nå dukket han opp igjen i en annen lastebil. Statens vegvesen valgte denne gangen å låse fast bilen. Foto: Tormod Magelssen
Sist oppdatert
Ljupcho Dukandinovski stakk av fra et kjøreforbud på Svinesund i våres, men ble stoppet en måned senere i Sverige. Nå er han på nytt stoppet på Svinesund. 
Foto: Göran Rosengren
Ljupcho Dukandinovski stakk av fra et kjøreforbud på Svinesund i våres, men ble stoppet en måned senere i Sverige. Nå er han på nytt stoppet på Svinesund. Foto: Göran Rosengren
Dette kan vi ikke leve med. Det undergraver kontrollvirksomheten vår.
Øyvind Grotterød, Statens vegvesen

Husker du historien om den makedonske sjåføren som stakk av fra Svinesund etter å ha fått kjøreforbud, for så å bli stoppet i Helsingborg i stedet? På torsdag ble han stoppet på Svinesund - igjen!

-Det var i forbindelse med en kontroll av utgående trafikk mot Sverige at en av kontrollørene kjente igjen sjåføren, til tross for at han hadde byttet bil og oppdragsgiver siden sist. Da ble han stoppet i et vrak av en Volvo FH med bulgarske skilt, mens han nå kom i en tyskregistrert DAF, forteller Øyvind Grotterød, fungerende fagsjef hos Statens vegvesen på Svinesund.

Rosa hjullås

Sjåføren ble politianmeldt for å ha stukket av fra kontrollplassen i våres. I tillegg måtte han skaffe ny sjåfør, han hadde nemlig makedonsk førerkort og id-kort, og derfor ikke lov til å kjøre i EU/EØS.

Vi tok turen til Svinesund for å ta bilder av lastebilen. På "parkeringsplassen" til Statens vegvesen stå vogntoget, en litt sliten DAF trekkvogn foran en semitrailer tilhørende det store spedisjonsselskapet LKW Walter. Da vi dro fram kamera og begynte å fotograferte, dukket en irritert kar opp og spurte på litt dårlig engelsk hvorfor vi fotograferte lastebilen. Det var ikke sjåføren, men lastebileieren som har ankommet for å kjøre bilen videre. Han er tydelig opprørt over at vi tar bildene, og sier at han kan bli straffet økonomisk av de han kjører for.

-Det er ikke bilen det er noe feil med, det er sjåføren som mangler noe papirer, sier han irritert, men innrømmer i løpet av samtalen at han har gjort en bommert ved å ansette en sjåfør uten å sjekke om han har gyldige papirer.

Henlagt

Mens vi prater med kontrollørene, kommer Grotterød med nedslående nyheter. Politijuristen ved Østfold politidistrikt har nettopp gitt beskjed om at anmeldelsen av makedoneren er henlagt. Grunnen skal være mangelen på bevis, dette til tross for at kontrollørene kan fortelle at det er samme sjåfør, og det finnes bilder av sjåføren sammen med bilen han den gang ble stoppet med.

-Dette kan vi ikke leve med. Det undergraver kontrollvirksomheten vår. Når vi går til det skritt å politianmelde så blir anmeldelsen "servert på et sølvfat". Vi har jobbet nøye for å gjøre den så utførlig som mulig. Vi er oppgitt over henleggelsen, samtidig må vi nå bruke tid på å gå gjennom våre egne rutiner i forbindelse med anmeldelser som vi sender til politiet, sier han.

-Hva skjer med sjåføren og lastebilen nå da?

-Vi må jo låse opp låsen og slippe den videre. Den andre sjåføren har tysk førerkort og kan derfor kjøre, avslutter Øyvind Grotterød, fungerende fagsjef ved Svinesund kontrollstasjon.

Til tross for politianmeldelse for å ha stukket av fra kontroll må vegvesenets folk nå låse opp kjettingen på den tyskregistrerte DAFen. Politijuristen har nemlig henlagt saken. 
Foto: Tormod Magelssen
Til tross for politianmeldelse for å ha stukket av fra kontroll må vegvesenets folk nå låse opp kjettingen på den tyskregistrerte DAFen. Politijuristen har nemlig henlagt saken. Foto: Tormod Magelssen

Denne saken ble første gang publisert 05/09 2015, og sist oppdatert 06/04 2017