Lansert på Transport2016:

Nerdebok som kan nå ut til mange

Digger du tunge biler i mengder, lengder og tall, da skal du prøve denne boka som nå ligger som åpen nettversjon.

Foto: Haakon Førde
Sist oppdatert

Du har muligens, men bare muligens, hørt om det lille Forlaget Last & Buss. Og i så fall jobber du mest sannsynlig antagelig tilknyttet et tungbilverksted av noe slag.

Hovedproduktene fra forlaget er ganske enkelt 7 bøker med lover, regler og forskrifter man er helt nødt til å ha for å drive verksted. Nerdete ja, men også herlig kult.

MEN! I tillegg har de i alle år hatt en virkelig godbit, den 8.ende boka, for en liten håndfull innvidde: «Bilteknisk oppslagstidsskrift».

Besøker du innvidde i bransjen, risikerer du å finne rekke på rekke av disse Last og Buss-bøkene helt tilbake til årgang 1968. For dette er også opprinnelsen til forlaget

Skjermklipp fra nettboka. Her kan du sammenlikne favorittbilene i detalj.
Skjermklipp fra nettboka. Her kan du sammenlikne favorittbilene i detalj.

I bøkene finner du detaljerte opplysninger om hver eneste yrkesbil som er på det norske markedet – fra de minste varebilene via busser og alle lastebiler.

Trykk på bildene for å se eksempler.
Trykk på bildene for å se eksempler.

Så hvis du er bilinteressert og ikke umiddelbart begynner å bla frem og tilbake i boka straks du får hånd om den, da vil jeg si det er noe som ikke stemmer.

Det er det imidlertid slutt på nå. Papirboka kommer ikke mer – men til gjengjeld er det åpnet for helt nye opplevelser. På skjerm.

Det høres kanskje åpenbart ut i disse dager, når man har en app for alt. Men merk deg at det fortsatt er svært få steder som tilbyr store mengder tall og faktaopplysninger på samme måten du kan bla opp i et klassisk oppslagsverk.

I Nettboka Last og buss oppdateres de tekniske dataene hver annen måned, eventuelt oftere når det kommer mange nyheter samtidig, som under IAA Hannover til høsten.

- Kundene er fra før typisk importørene, påbyggere og forsikringsselskaper, men også alle som driver med kjøp og salg av yrkesbiler, forklarer daglig leder Kjersti Lillehagen.

- Men med nettbokas nye muligheter, som søk og sammenlikning, har vi også tro på at vi kan utvide brukerspekteret, til for eksempel kommuner og fylkeskommuner som kjøper biler på anbud.

Og spør du oss bør den digitale versjonen åpne for veldig mange brukere som ganske enkelt bare er interessert i bil.

Gratis ut året

Dette høres jo egentlig ut som et dyrt produkt, men frem til nyttår ligger boka åpent på nett. Rettere sagt, du kan bestille den for null kroner.

Den foreløpig størst svakheten er at det bare ligger ut biler som er nye på markedet nå. Det er ikke mulig å søke tilbake på eldre modeller, men Lillehagen sier de ser på den saken.

For å få tilgang til Nettboka må du «kjøpe» den til 0 kroner (på lastogbuss.no), og kan så logge deg inn med brukernavn og passord.

Deretter kan du søke og sammenlikne i vei. I øyeblikket ligger det 186 forskjellige lastebilvarianter inne.

Denne saken ble første gang publisert 27/06 2016, og sist oppdatert 06/04 2017