Englevakt!

Marginene var på Christers side da han havnet i en meget dramatisk situasjon utenfor Harstad.

Publisert

Torsdag 7. mars hadde Christer Olsen Savjord lastet veisalt på maskinsemien han kjører, i Harstad. Med full tonnasje satte han kursen mot Steigen. Turen startet bra, med solskinn fra blå himmel og musikk på anlegget. En av de dagene man gjerne nyter å være yrkessjåfør. Spesielt når man er godt kjent på veien, slik som Christer.

20 minutter senere nærmet han seg krysset til Brokvik. Et beryktet kryss, med fri sikt på knappe 80 meter i 80-sonen, ifølge lokalbefolkningen. Christer visste om det han også. Derfor slakket han litt ned da han nærmet seg fjellskjæringen og den slakke høyresvingen. En møtende kollega fra Tine blinket med langlysene for å varsle. Men det var allerede for sent.

Christer Olsen Savjord hadde marginene på sin side denne gangen.
Christer Olsen Savjord hadde marginene på sin side denne gangen. Foto: privat

Christer rakk ikke å tenke tanken på hva det kunne være før han fikk se containervogntoget som sto i ro foran ham. Han hadde under 50 meter å stanse på, men på isdekket som var bearbeidet av solstråler de siste timene, var det ingenting som tok.

- Jeg tenkte på hvor jeg skulle gjøre av meg. Jeg stålsatte meg for å enten legge meg i fjellveggen eller torpedere containerbilen, men i siste øyeblikk så jeg at det åpnet seg en luke i motgående kjørebane, forteller Christer. Den bakerste bilen i køen mot ham oppfattet situasjonen og la seg tett opptil bilen foran. Christer slapp bremsene og styrte seg instinktivt ut mot venstre.

Samtidig var han veldig forberedt på å treffe noen front til front. - Jeg fikk sleng på tralla da jeg la meg ut, men da jeg så de møtende bilene som hadde stanset, skjønte jeg at dette kunne ende bra likevel. Samtidig regnet jeg med at jeg hadde truffet noen med hengeren, da jeg fikk stanset. Jeg var ganske skjelven da jeg steg ut av bilen.

Christer kjente på en enorm lettelse da det gikk opp for ham at alle var uskadd. Han måtte ta en timeout og snakket noen ord med kollegaen i containerbilen før han kjørte videre. - Vi sto så utsatt til at vi bare måtte kjøre. Reaksjonen fikk jeg først da jeg stanset for å vente på ferja i Lødingen, en time senere. Da kom tankene.

- Jeg er ufattelig glad for at folk i de andre bilene oppfattet situasjonen og fikk stanset. Samtidig har jeg tenkt mye på alternativet. Kanskje var det også barn i noen av bilene, som ante fred og ingen fare. Jeg har tenkt mye på det i løpet av det siste døgnet. Jeg kunne vært drapsmann nå, innrømmer han.

- Jeg håper Statens vegvesen vurderer å gjøre tiltak i det krysset, før det går liv tapt, avslutter Christer Olsen Savjord.

- Det verste jeg har opplevd som yrkessjåfør, sier Morten Ligaard.
- Det verste jeg har opplevd som yrkessjåfør, sier Morten Ligaard. Foto: privat

I det omtalte containervogntoget, som også filmet hendelsen, satt Morten Ligaard. Etter over 20 år som yrkessjåfør beskriver han hendelsen på fv. 83 som det verste han har opplevd bak rattet. - Jeg var tom, men hadde likevel problemer med å stanse da trafikken stoppet opp i krysset foran meg. Jeg visste at bak meg kom det 50 tonn og at situasjonen nå var dramatisk, forteller Morten.

Derfor brukte han hornet og blinket med fjernlysene det han maktet. Heldigvis oppfattet omgivelsene signalene og alle kom seg vekk i tide. - Jeg var forberedt på å bli påkjørt bakfra og vurderte å legge meg ut i grøfta. Det er jo egentlig galskap at han la seg ut der, men man tenker nok ikke så rasjonelt i slike situasjoner. Hadde han kommet noen sekunder tidligere, ville nok denne videoen vært bevismateriale hos politiet.

Du kan abonnere på TransportMagasinet ved å klikke her.