NLF melder fortsatt moderat optimisme

Lastebileierforbundet har fingeren på halspulsåren i norsk transport. Nyeste rapport er langt fra helsvart.

Regionsjef Jan Ove Halsøy forteller til NLF at det ble nesten umiddelbart mindre på byggrelatert transport, eksempelvis krankjøring til byggeplasser, men at mye har tatt seg opp igjen, og selv om det ikke er normal omsetning.
Regionsjef Jan Ove Halsøy forteller til NLF at det ble nesten umiddelbart mindre på byggrelatert transport, eksempelvis krankjøring til byggeplasser, men at mye har tatt seg opp igjen, og selv om det ikke er normal omsetning. Foto: Sondre Sjong, arkiv fra sist vinter
Publisert

Påskeaften publiserte NLF intervjuer med sine 7 regionssjefer om situasjonene rundt i landet akkurat nå.

For Østfold og Oslo og Akershus ser regionsjef Johan Kristian Bjerke foreløpig ganske lyst på det.

– Så langt meldes det om liten påvirkning i min region, sier han til lastebil.no. - Flere har hatt økning i oppdragsmengden, men noen få har likevel blitt hardt rammet. Den største utfordringen så langt har vært alt omkring juridiske og bedriftsøkonomiske spørsmål. Lovgivning, permitteringer og økonomiske kompensasjonsordninger.

– Etter påske har flere økt oppdragsmengde, inkludert anlegg og entreprenør. Stykkgods og samlast sliter imidlertid. Oppgangen i forkant av påske for byggvarehus forventes å dabbe av sterkt etter påske.

På Innlandet forteller regionsjef Guttorm Tysnes at de som frakter mat har hatt det veldig travelt, og tippbilene på de store veganleggene har gått nesten som normalt.

- Distribusjonsbilene opplever en nedgang på mellom 20 og 30 prosent på tradisjonelt gods. Til gjengjeld har internetthandel gitt økt leveranse av småpakker. Drivstoff og gass-transportører er hardest rammet, og noen få har måttet ty til permitteringer.

I Buskerud, Vestfold, Telemark er regionsjef Roy Nettum Wetterstad betinget optimist, og håper det er mulig å unngår byråkrati i forbindelse med Krisepakke 3.

- Tømmertransport holder virksomheten noenlunde oppe, og en tidligere vår enn normalt kan slå positivt ut for landbruksrelatert transport. Innen bygg og anlegg er noen optimistisk til forsering av prosjekter og økt satsing over påske, mens andre opplever en klar nedgang.

– Etter påske håper bedriftene å kunne bruke tid på drift, og ikke tidskrevende søknader på støtteordninger. Små virksomheter frykter at de skal tape kampen i tilskudds- og støttesystemer basert på søknader til et offentlig apparat som skal kåre vinnere og tapere.

Du kan lese saken i sin helhet her hos lastebil.no, blant annet hva:

  • Agder og Rogalands regionsjef Reidar Retterholt sier om basetransporten
  • Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdals regionsjef Jan Ove Halsøy sier om midlertidig omsetningssvikt innen byggkjøring
  • Trøndelags regionsjef Roar Melum forteller om havne- og jernbaneterminalene – og rolige dager for bilberging.
  • Og at regionsjef i Nordland, Troms og Finnmark Odd Hugo Pedersen kan fortelle at transportnæringen i nord ikke har opplevd dramatiske endringer, bare en liten nedgang i fisketransporten som er markedsrelatert.